Noii miniştri au depus jurământul. Vezi aici declaraţiile preşedintelui Băsescu

Ceremonia depunerii jurământului de către noii miniştri, în faţa şefului statului, a avut loc, vineri, la Palatul Cotroceni. La ceremonie au asistat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc, miniştrii Teodor Baconschi, Gabriel Oprea, Daniel Funeriu, Cseke Attila, Elena Udrea, senatorii PDL Dumitru Oprea şi Viorel Badea, consilierii prezidenţiali.

93 afișări
Imaginea articolului Noii miniştri au depus jurământul. Vezi aici declaraţiile preşedintelui Băsescu

Noii miniştri au depus jurământul. Vezi aici declaraţiile preşedintelui Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Au depus jurământul Ion Ariton - ministru al Economiei, Gheorghe Ialomiţianu - ministru al Finanţelor, Valerian Vreme - ministru al Comunicaţiilor, Ioan-Nelu Botiş - ministru al Muncii, Anca Boagiu - ministru al Transporturilor, Valeriu Tabără - ministru al Agriculturii.

Noii miniştri au fost numiţi în funcţii, prin decrete prezidenţiale, vineri dimineaţă. În urmă cu scurt timp, decretele au fost publicate în Monitorul Oficial.

Conform decretelor semnate de către preşedintele Traian Băsescu, Adriean Videanu (Economie), Radu Berceanu (Transporturi), Mihai Şeitan (Muncă) şi Gabriel Sandu (Comunicaţii) au demisionat din funcţii, în timp ce Mihail Dumitru (Agricultură) şi Sebastian Vlădescu (Finanţe) au fost revocaţi.

Înaintea venirii la Cotroceni, noii miniştri au avut o întâlnire informală cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria, care a durat aproximativ jumătate de oră.

Băsescu: Nicio clipă nu accept ideea că Guvernul nu a făcut ce trebuie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu acceptă nicio clipă ideea că Guvernul nu a făcut ce trebuia, pentru că aceasta nu corespunde realităţii, precizând că România a intrat în criză cu un buget puternic afectat de o politică populistă.

"Vreau să ştiţi că nicio clipă nu accept ideea, pentru că nu corespunde realităţii, că Guvernul n-ar fi făcut ceea ce trebuie în perioada de criză. A făcut ce trebuie în limita resurselor pe care le-a avut. Din păcate, România a intrat în criză cu un buget puternic afectat de o legislaţie populistă, emisă în perioada 2007-2008, legislaţie care a angajat cheltuielile salariale şi sociale dincolo de limitele pe care România le putea suporta", a declarat şeful statului.

Băsescu: În 2011, austeritatea trebuie să caracterizeze activitatea Guvernului şi a fiecărui român

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că austeritatea ar trebui să caracterizeze activitatea Guvernului, dar şi a fiecărui român, în anul 2011, estimând o creştere economică de 1-2%.

El i-a îndemnat pe membrii Guvernului la solidaritate şi i-a asigurat de sprijinul său în ceea ce priveşte asumarea dificultăţilor economice.

"Măcar în perioada de austeritate, aplicaţi austeritatea pentru toţi. Atât vă cer, domnule prim-ministru, în modul cel mai ferm", i-a spus Traian Băsescu premierului, la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de către noii miniştri.

Băsescu lui Botiş şi Ialomiţianu: Nu repetaţi gestul de sfidare făcut de predecesori

Preşedintele Traian Băsescu a cerut noilor miniştri ai Muncii şi Finanţelor să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice.

Preşedintele a spus că i-a fost greu să accepte plata stimulentelor, luna trecută, în cele două ministere, ca şi când ar fi adus bani la buget sau ar fi eradicat munca la negru.

"Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve favoruri care nu se justifică", a adăugat Traian Băsescu.

În plus, preşedintele a menţionat că i s-a părut "penibil", în această situaţie, faptul că unii demnitari îşi donează integral salariul.

"Vă rog să mă credeţi că mi s-a părut penibil că în aceste condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariul, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. E o atenţionare care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atât timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari. De altfel, nici bugetarii nu ar mai găsi justificarea să fie solidari cu măsurile care s-au luat", a mai spus Băsescu.

Băsescu îi cere lui Vreme să realizeze unificarea infrastructurilor de transmisie a bazelor de date

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus noului ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, să-şi facă o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date până la sfârşitul anului şi deschiderea lor către public.

"Aş vrea să plec tot de la o întâmplare de curând când zeci de mii de oameni au fost trimişi în mod ridicol la ghişee să-şi plătească dările către stat şi să-l atenţionez pe noul ministru al Comunicaţiilor că există o hotărâre CSAT care obligă la unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date până la sfârşitul anului. Vă rog să faceţi o prioritate din acest lucru şi să punem în valoare infrastructurile sectoriale care au fost create pe bani foarte mulţi şi sunt prost utilizate, sub capacitatea lor", a susţinut Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici