Oficial. Consiliul UE a adoptat decizia aderării României la Spaţiul Schengen. Ciolacu: Din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime

Sâmbătă, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat faptul că România va intra în Spaţiul Schengen. Este oficial, din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime, a spus şeful guvernului.

6339 afișări
Imaginea articolului Oficial. Consiliul UE a adoptat decizia aderării României la Spaţiul Schengen. Ciolacu: Din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime

Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Viena, Bucureşti şi Sofia privind Schengen Air. Ciolacu: este oficial, din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime

UPDATE 

Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024.

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România.

Decizia Consiliului UE este însoţită de două declaraţii politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria şi alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere şi de aplicare a Regulamentului Dublin, precum şi angajamentul politic de a continua în 2024 discuţiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Atât Decizia Consiliului UE, cât şi declaraţiile politice care o însoţesc, reflectă acordul politic la care Austria, România şi Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Preşedintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, diplomaţilor, europarlamentarilor, parlamentarilor care au susţinut eforturile desfăşurate. De asemenea, mulţumeşte tuturor partenerilor externi, Comisarului European, miniştrilor de interne austriac şi bulgar, Comisiei Europene, preşedinţiei spaniole, colegilor miniştrii din Consiliul JAI, precum şi celorlalţi parteneri publici şi privaţi cu care a interacţionat şi care au sprijinit acest demers.

Ciolacu anunţ pe Facebook

Mesajul a fost trimis pe Facebook.

„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil”, a anunţat Ciolacu.

Premierul a mai spus că anul viitor vor continua negocierile pentru integrarea în spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre.

„Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a precizat Marcel Ciolacu.

Austria a confirmat sâmbătă acordul privind Schengen cu România şi Bulgaria, care le va permite călătorilor români şi bulgari să fie scutiţi de controlul de frontieră pentru călătoriile pe cale aeriană şi maritimă.

Acordul înseamnă că, în viitor, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să se îndrepte spre alte ţări ale UE prin terminale internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene şi maritime, cu sprijinul poliţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici