Olguţa Vasilescu: Vom strânge semnături on-line pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a anunţat, miercuri, la o dezbatere pe tema filtrării obscenităţilor pe Internet, cu ONG-urile care au ca obiect de activitate protecţia copilului şi sindicaliştii din învăţământ, că se vor strânge semnături on-line pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual

45 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Vom strânge semnături on-line pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual

Olguţa Vasilescu:Vom strânge semnături on-line pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Olguţa Vasilescu a precizat, în deschiderea dezbaterii, că ea şi-a asumat ideea elaborării unui proiect de lege privind filtrarea obscenităţilor pe Internet, dar a subliniat că, deocamdată, acest proiect nu există şi că s-ar putea să nu fie nevoie de o astfel de reglementare legislativă dacă se va găsi înţelegere pentru conturarea unui Cod de conduită în mediul virtual.

Ea a menţionat, totodată, că apariţia unei astfel de reglementări în România ar fi în acord cu recomandările Parlamentului European în domeniul on-line referitoare la protecţia minorilor şi a demnităţii umane.

Olguţa Vasilescu a precizat că, în opinia sa, pe site-urile media nu ar trebui să existe un limbaj licenţios, întrucât acesta poate afecta negativ copiii care intră pentru a se informa.

Ea a precizat că a dorit ca, într-o primă dezbatere, să discute cu ONG-urile al căror obiect de activitate este protecţia copilului pentru a vedea dacă această problemă există în mod real, ca ulterior să discute cu administratorii site-urilor media şi providerii de Internet pentru a stabili, din punct de vedere tehnic, dacă obscenităţile pot fi filtrate.

Olguţa Vasilescu a ţinut să menţioneze că ideea de a înfiinţa, prin viitorul proiect de lege, un compartiment al CNA care să se ocupe de aceste reglementări nu va fi aplicată, parlamentarii care ar vota un astfel de proiect apreciind că acest lucru trebuie să cadă în sarcina administratorilor de site-uri.

"Există posibilitatea ca un site de media să pună filtru, în condiţiile în care majoritatea fac deja acest lucru, există posibilitatea să fie scoase manual înjurăturile, există site-uri media cu utilizatori înregistraţi", a spus Olguţa Vasilescu, enumerând astfel posibilităţile tehnice de filtrare a obscenităţilor din mediul virtual.

Invitaţii la dezbatere - reprezentanţi ai mediului sindical din domeniul educaţiei, ai ONG-urilor cu domeniul de activitate privind protecţia copilului, ai Patriarhiei şi psihologi - s-au declarat de acord cu elaborarea unui Cod de conduită în mediul on-line, unii dintre ei optând chiar pentru reglementarea acestei teme printr-un act legislativ.

Astfel, prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a precizat că organizaţia sa salută această iniţiativă a elaborării Codului de conduită în mediul virtual, el insistând asupra faptului că mulţi dintre copii accesează Internetul de la vârste foarte fragede, în condiţiile în care părinţii nu le acordă o supraveghere permanentă şi aceştia pot intra în contact cu obscenităţile prezente pe site-uri.

"Ar fi bine să aibă o finalitate, ar fi bine să existe un filtru astfel încât copiii să fie protejaţi", a spus Hăncescu.

Vicepreşedintele Federaţiei Spiru Haret, Ionel Barbu, a precizat că organizaţia sa va sprijini apariţia unui Cod de conduită în mediul on-line, în favoarea acestui lucru pronunţându-se şi vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Vasile Pestriţu.

"Atrag atenţia asupra cenzurării unor filme care-i învaţă pe copii de mici la agresivitate. Copiii învaţă înjurături ciudate, nu tradiţionale. Discuţi cu tineri şi nu ştii în ce limbă te-au înjurat. Utilizarea excesivă a Internetului face din copii nişte roboţi. Ei nu mai citesc şi dispare educaţia estetică. Bogăţia de filme porno care apare pe Internet are un caracter nociv, influenţează starea psihică şi morală a copilului", a spus Ionel Barbu.

Şi reprezentantul Patriarhiei Române, Vasile Răduca, a salutat iniţiativa elaborării unui astfel de Cod, el apreciind că "este necesară o epurare a limbajului subdezvoltat". Răduca a explicat că prin termenul "epurare" înţelege eliminarea "dejecţiilor" din limbaj.

"E nevoie de o lege care să nu urmărească sancţiuni, ci formarea de mentalităţi de oameni dezvoltaţi. Biserica este dornică să sprijine sub toate aspectele măsuri care să epureze limbajul românului de ceea ce este de neîncadrat într-o definiţie filologică", a spus Vasile Răduca.

Directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providers, Gheorghe Şerban, a apreciat că cel mai bun filtru ar fi scoaterea calculatorului din priză, sau, mai sigur, scoaterea sa din casă, pentru că "cel mai sigur calculator este cel care nu funcţionează".

După exprimarea punctelor de vedere ale invitaţilor, senatorul PSD Olguţa Vasilescu a ţinut să precizeze că elaborarea acestui Cod sau, eventual, a proiectului de lege nu vizează cenzura în mediul virtual. Ea a adăugat că se vor strânge semnături on-line pentru a elabora un Cod de conduită în mediul virtual.

"Înţeleg că aderaţi la un Cod de conduită şi că 80% dintre dumneavoatră doriţi chiar o lege. Vor continua dezbaterile. Ne aşteptăm să găsim înţelegere de la administratorii de site-uri şi, în mod sigur, nu va exista un compartiment al CNA. Sunt soluţii tehnice, inclusiv pentru filtre", a spus Olguţa Vasilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici