Parlamentul a dat aviz favorabil organizării referendumului anticorupţie cerut de preşedintele Iohannis/ Turcan: PNL se va implica cu arme şi bagaje

Parlamentul a adoptat, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru referendumul anticorupţie. Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu, a supus la vot avizul Comisiei juridice, favorabil referendumului antocorupţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, toţi deputaţii şi senatorii exprimându-se în favoarea acestui aviz. La începutul şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că, din totalul de 464 de parlamentari, şi-au înregistrat prezenţa 310 deputaţi şi senatori.

6566 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a dat aviz favorabil organizării referendumului anticorupţie cerut de preşedintele Iohannis/ Turcan: PNL se va implica cu arme şi bagaje

Camerele au plen reunit pentru votarea raportului pentru organizarea referendumului anticorupţie (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE ORA 15:38 Turcan: PNL susţine cu arme şi bagaj referendumul iniţiat de Klaus Iohannis.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, că PNL va susţine "cu arme şi bagaje" referendumul propus de preşedintele Klaus Iohannis privind continuarea luptei împotriva corupţiei.

"(…) PNL va susţine şi în Parlamentul României şi în spaţiul public acest referendum pentru integritatea în funcţia publică şi continuarea luptei împotriva corupţiei. PNL se va implica cu arme şi bagaje (în referendumul propus de Klaus Iohannis-n.r.), cu organizaţii, cu muncă la firul ierbii, ajungând la fiecare om care ar trebui să îşi spună părerea cu privire" direcţia în care ar trebui să meargă România, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

În timpul dezbaterilor pe marginea avizului pe care Parlamentul trebuie să-l dea referendumului, preşedintele interimar al PNL a declarat că preşedintele vrea "să asculte verdictul dat de cei mulţi, nu de un grup de favoriţi politic".

"Trebuie să avizăm un referendum care să ofere cetăţenilor şansa să se pronunţe împotriva corupţiei şi pentru integritate publică. (...) În mod evident, după ce se întâmplă în România ultimelor zile, oamenii vor ca lupta anticorupţiei să continue şi procentul celor care susţin acest lucru e unul covârşitor. Preşedintele României şi-a exprimat dorinţa de a asculta verdictul dat de cei mulţi, nu de un grup de favoriţi politic, pentru a clarifica fractura din actuala coaliţie de guvernare şi cetăţeni pe tema luptei împotriva corupţiei", a declarat Raluca Turcan.

Preşedintele interimar al PNL a mai spus că, deşi avizul este unul consultativ, reprezintă un semnal de importanţă majoră.

"Dincolo de acest aviz, pe care îl vom da pentru referendum, avem obligaţia ca în Parlament să clarificăm situaţia celor două ordonanţe. Riscăm să fie o lovitură de imagine sau o manevră politică să ne concentrăm numai pe ordonanţa 14. Oamenii terebuie să privească şi să înţeleagă că OUG 13 trebuie respinsă, iar OUG 14 trebuie aprobată. Putem clarifica si arăta oamenilor că atitudinea politică pe care au avut-o dl Dragnea, dl. Tăriceanu şi Grindeanu a fost un accident, nu o problemă de comunicare", a mai spus Turcan.

Comisiile juridice au făcut recomandarea ca întrebarea care va fi pusă în cadrul referendumului să respecte Constituţia, deciziile CCR şi recomandarile Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a atras atenţia pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan internaţional ale referendumului, făcând trimitere la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei de la New York transpusă în legislaţie de România.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat să susţine avizul favorabil, însă, în opinia sa nu este necesar referendumul propus de preşedintele Iohannis.

"Eu susţin ca proiectul de hotărâre pe care îl redactăm să fie de aviz favorabil, în sensul în care există întrunite condiţiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-aş ruga, însă, pe cei care susţineţi că este necesar, în opinia mea nu este necesar, să identificaţi şi resursele financiare necesar şi să apreciaţi dacă este bine să arătăm că în societatea românească este o confruntare între cei care vor continuarea luptei amicorupţie şi cei care nu. Mi-e greu să îi identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticorupţie în afară de cei care au fost condamnaţi (…)", a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae.

Şerban Nicolae a susţinut că nu ar face bine ca România să arate "opiniei publice mondiale" că cineva se împotiveşte corupţiei.

"(…) să prezentăm opinie publice mondiale ideea că ar putea în România ca cineva să se opună luptei anti-corupţie pentru că o consultare presupune toate opţiunile posibile şi cred că nu ne face bine. Nu am văzut nicio iniţiativă legislativă care să diminueze lupta anticorupţie sau care să o combată (…) nu vorbesc aici de speculaţii politice pe tema unei ordonanţe care nu a produs niciun efect juridic, ci vorbesc despre măsuri concrete", a mai spus senatorul PSD Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a susţinut că "ideea de cost invocată în Comisia juridică nu îşi are rostul", afimând că a amesteca costurile cu o problemă care ţine de democraţia din România este "neserios".

În replică, Şerban Nicolae a susţinut că, în bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevăzute costurile pentru organizarea referendumului propus de Klaus Iohannis, iar susţinătorii iniţiativei preşedintelui ar fi trebuit să facă acest demers.

"Am constatat ipocrizia celor care, susţinând un asemenea gest politic al preşedintelui, nu s-au grăbit sumele necesare", a spus Şerban Nicolae.

"Nu cred că va costa mai mult decât ne-a costat corupţia şi ne va costa în continuare", a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici