Partidele nu au voie să dea alegătorilor băuturi sau alimente

Biroul Electoral Central explică, într-o hotărâre, că, potrivit legii, partidele pot împărţi în campania electorală materiale de propagandă cum ar fi afişe, pliante, brichete, căni, găleţi, şepci, tricouri, dar nu şi obiecte care "au o valoare economică semnificativă" şi nici alimente sau băuturi.

62 afișări
Imaginea articolului Partidele nu au voie să dea alegătorilor băuturi sau alimente

Partidele nu au voie să dea alegătorilor băuturi sau alimente (Imagine: Mediafax Foto)

Hotărârea adoptată de BEC explică prevederile articolului 109, alineat 1, din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Conform articolului 109, alineat 1 al legii, "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

Biroul Electoral Central precizează că prin "bunuri" - în sensul acestui articol din lege - se înţelege "acele obiecte care au o valoare economică semnificativă, precum şi mărfuri de utilitate alimentară (alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun) sau nealimentare".

BEC menţionează însă că în această categorie nu se încadrează materialele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, căni, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare şi "alte obiecte asemănătoare" inscripţionate cu însemnele partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, ori cele conţinând sau reprezentând însemne ori fotografii ale candidaţilor şi a căror valoare este "mai mult simbolică", adică insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe şi alte obiecte asemănătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici