Partidele nu pot folosi imaginea copiilor în afişe electorale

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a informat partidele că nu pot folosi imaginea copiilor pentru obţinerea de avantaje personale şi a cerut direcţiilor judeţene să sesizeze eventualele cazuri de încălcare a legii, a declarat, miercuri, subsecretarul de stat Gabriela Tonk.

571 afișări
Imaginea articolului Partidele nu pot folosi imaginea copiilor în afişe electorale

Partidele nu pot folosi imaginea copiilor în afişe electorale (Imagine: Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) Gabriela Tonk a spus că instituţia pe care o reprezintă a transmis tuturor partidelor politice, printr-o adresă, că potrivit Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, minorii nu pot fi folosiţi sau expuşi, de către părinţi sau alte persoane în îngrijirea cărora se află, în scopul obţinerii de avantaje personale.

Potrivit subsecretarului de stat, decizia de informare a partidelor a fost luată după ce Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului din Zalău a sesizat ANPDC în legătură cu faptul că un partid a folosit în afişele electorale imaginea copilului unui candidat.

"Direcţia pentru Protecţia Copilului din Zalău a solicitat, pe 12 mai, un punct de vedere privind demersul unor partide politice de a folosi imaginea unui copil pe afişele electorale", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Gabriela Tonk.

Subsecretarul de stat a precizat că răspunsul ANPDC a făcut referire la articolul 22 din Legea 272/2004, prin care este interzisă folosirea imaginii copiilor.

Gabriela Tonk a adăugat că în cazul candidatului de la Zalău a fost sesizată Prefectura Sălaj, cazul fiind discutat în Consiliul Judeţean, ulterior fiind sesizat şi Biroul Electoral Judeţean.

"Din câte am înteles, Direcţia judeţeană petnru protecţia drepturilor copilului nu a sesizat Poliţia, dar acest lucru poate fi făcut de către ANPDC. În acest caz este clar faptul că este exploatată imaginea copilului în avantajul politicianului. Noi abia azi am fost informaţi despre acest lucru şi vom sesiza Poliţia", a mai precizat subsecretarul de stat de la ANPDC.

Totodată, ANPDC a trimis o circulară tuturor Direcţiilor judeţene pentru protecţia drepturilor copilului, solicitându-le să facă toate demersurile necesare în cazul în care constată că partidele politice încalcă prevederile legale în vigoare.

Potrivit Gabrielei Tonk, candidaţii care nu ţin cont de prevederile Legii 272 riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei.

Subsecretarul de stat a adăugat că până în prezent, ANPDC nu a primit alte sesizări în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici