PCM a întocmit un proiect de protocol cu UDMR pentru a participa la europarlamentare pe listă comună

PCM a întocmit un proiect de protocol cu UDMR pentru a participa la europarlamentare pe listă comună, protocol potrivit căruia UDMR se angajează să promoveze o lege pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar PCM să sprijine proiectele UDMR vizate de Consiliul de Autonomie Culturală.

184 afișări
Imaginea articolului PCM a întocmit un proiect de protocol cu UDMR pentru a participa la europarlamentare pe listă comună

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în partid au avut loc mai multe consfătuiri interne, în urma cărora PCM elaborat un proiect de protocol pe care l-a înmânat, miercuri, conducerii UDMR, cu care negociază participarea pe o listă comună la alegerile europarlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ieri (miercuri - n.r.) am făcut un foarte important pas înainte, am înmânat delegaţiei UDMR un proiect pe tema protocolului. Urmează să primim un răspuns în cursul săptămânii viitoare. În principiu, Kelemen Hunor şi-a exprimat sprijinul, dar nu a avut acest mandat să ia hotărârea pe loc", a afirmat Biro.

El a spus că regretă că reprezentanţii UDMR insistă pe ideea unei coaliţii sub egida lor.

"Ne pare foarte rău că UDMR nu vrea să înţeleagă că o coaliţie este constituită din două sau mai multe partide, dânşii doresc o coaliţie internă sub egida UDMR, considerând că sunt destul de puternici ca să obţină 5 la sută în mai 2014. În schimb, noi considerăm că fiecare vot contează şi s-ar putea să decidă (rezultatul) câteva sute, câteva mii de voturi. Nu poate fi neglijat aportul PCM la alegerile din mai", a spus Biro.

Potrivit acestuia, proiectul de protocol prevede "principii de conlucrare", primul fiind legat de problema autonomiei. Astfel, PCM se angajează să sprijine proiectele UDMR vizate de Consiliul de Autonomie Culturală, iar UDMR să promoveze o lege pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc. Alte principii se referă la promovarea simbolurilor maghiare şi secuieşti şi "dorinţa unei politici externe", pentru ca ţelurile PCM să fie făcute cunoscute "într-un cerc cât mai larg" şi în Parlamentul European.

"Dacă aceste principii sunt respectate, putem vorbi despre o conlucrare şi putem să vorbim şi despre locuri (pe liste). Dacă va fi o conlucrare fructuoasă, o putem extinde până în 2016, iar în 2016 putem să promovăm ideea concursului politic, electoral, pe teritoriul Ţinutului Secuiesc, unde comunitatea maghiară are peste 50 la sută. Iar în celelalte părţi putem să conlucrăm şi să facem coaliţie electorală în interesul comunităţii maghiare", a conchis preşedintele PCM.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, declara, marţi, într-o conferinţă de presă, că liderii organizaţiilor judeţene ale formaţiunii au discutat, la sfârşitul săptămânii trecute, despre alegerile europarlamentare, părerea generală fiind că aceştia consideră importantă realizarea unei înţelegeri între formaţiunile politice maghiare.

PCM a mai propus o coaliţie a forţelor politice maghiare şi înaintea alegerilor parlamentare din 2012, dar, întrucât aceasta nu s-a realizat, a decis să nu participe la alegeri. Conducerea formaţiunii susţinea la vremea respectivă că la alegerile locale a fost nevoie de competiţie, dar la cele parlamentare trebuia să existe o coaliţie a forţelor politice maghiare, ceea ce nu a fost posibil, motiv pentru care PCM a decis să nu împartă voturile maghiarimii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici