PD şi PLD îşi fac planuri pentru noul Guvern

Liderii democraţi şi cei liberal-democraţi fac deja calculele pentru formarea Cabinetului PD sau PD-PLD, al cărui premier să fie Vasile Blaga sau Theodor Stolojan, iar miniştri – Mircea Toader, Cezar Preda, Radu Berceanu, Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Ionuţ Popescu, Georghe Flutur.

1 afișare
Imaginea articolului PD şi PLD îşi fac planuri pentru noul Guvern

PD şi PLD îşi fac planuri pentru noul Guvern

Surse democrate şi liberal-democrate au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că liderii celor două formaţiuni iau în considerare ca, în cazul în care moţiunea de cenzură a PSD va fi votată de Parlament, noul Cabinet să fie monocolor PD sau bicolor PD-PLD.

Astfel, în cazul unui Guvern format din ambele partide, PD l-ar propune pentru funcţia de premier pe secretarul general Vasile Blaga, nume acceptat, până la urmă, de PLD, care l-ar dori pentru acest post pe liderul liberal-democrat Theodor Stolojan.

Democraţii, însă, resping, fără drept de apel, ipoteza Stolojan premier, avansând, eventual, varianta ca preşedintele PLD să preia o funcţie de ministru, eventual cel de Finanţe, plus portofoliul unic de vicepremier.

Liberal-democraţii nu acceptă, însă, varianta ca Stolojan să fie ministru, sugerând că liderul PLD va fi sau premier sau nu va face parte deloc din Guvern.

PLD consideră că, în cadrul unor negocieri pentru formarea unui Cabinet Blaga, liberal-democraţii ar putea să ocupe trei portofolii ministeriale. Liderii PLD preferă să meargă pe mâna unor oameni care cunosc situaţia acestor ministere, ale căror portofolii le-au deţinut şi în trecut.

Ei l-ar putea propune pe preşedintele executiv Gheorghe Flutur la Agricultură, pe senatorul Ionuţ Popescu la Finanţe şi pe vicepreşedintele Mircea Cinteză la Sănătate.

Se mai ia în calcul ipoteza ca, dacă premierul va fi democratul Vasile Blaga, vicepremierul să fie liberal-democratul Gheorghe Flutur.

Din acest Cabinet Blaga PD-PLD, democraţii vor propune mai mulţi foşti miniştri, alături de câteva nume noi.

Se pare că ministru de Interne poate fi secretarul executiv al PD, Mircea Toader, fost secretar de stat în MAI. Pentru ocuparea acestui portofoliu a fost vehiculat şi numele lui Alexandru Boer, pe care ministrul Vasile Blaga îl propusese ca şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a MAI.

Pentru Ministerul de Externe este vehiculat numele lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, dacă va refuza, ar putea fi înlocuit de un tânăr diplomat de carieră.

Ministrul Apărării ar putea fi vicepreşedintele democrat Cezar Preda, în prezent preşedinte al Comisiei SIE.

Pentru ocuparea postului de ministru al Economiei este favorit Gheorghe Pogea, fost vicepremier care gestiona domeniul economic.

Ministerul Justiţiei i-ar putea reveni din nou Monicăi Macovei. La fel, portofoliul Transporturilor ar putea să-i fie oferit senatorului Radu Berceanu, Dezvoltarea Regională – Ancăi Boagiu, iar Mediul – Sulfinei Barbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici