PDL cere Guvernului să renunţe la încasarea în totalitate a taxei pe tranzacţii imobiliare

PDL cere Guvernului să renunţe la încasarea în totalitate a taxei pe tranzacţii imobiliare, stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă 106/2007, şi a taxei de timbru, susţinând că administraţiile pierd foarte mulţi bani.

47 afișări
Imaginea articolului PDL cere Guvernului să renunţe la încasarea în totalitate a taxei pe tranzacţii imobiliare

PDL cere Guvernului să renunţe la încasarea în totalitate a taxei pe tranzacţii imobiliare (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că partidul pe care-l conduce cere Guvernului să revoce şi să abroge actele normative prin care "ia banii primăriilor pentru a-i utiliza pentru clientela politică".

Boc a precizat că se referă la actele normative legate de taxele din tranzacţiile imobiliare şi la taxele de timbru, venituri care ajung acum la bugetul central.

El a dat ca exemplu Primăria Cluj-Napoca, spunând că Primăria a pierdut în acest an 6 milioane de euro din cauza primei taxe şi 4 milioane de euro din cauza celei de-a doua.

"O sumă de 10 milioane de euro este luată din banii clujenilor, cu care puteam realiza obiective importante de infrastructură şi care s-au dus în bugetul central, pentru ca domnul Tăriceanu să îi poată aloca pe criterii clientelare primăriilor PNL şi să obţină rezultate politice în alegerile locale”, a afirmat Boc.

El a explicat că municipalitatea clujeană a achiziţionat cu zece milioane de euro 50 de autobuze şi troleibuze noi, iar dacă Guvernul nu ar fi luat o sumă echivalentă, parcul auto de transport în comun de la Cluj-Napoca ar fi crescut şi s-ar fi modernizat.

"Banii s-au dus pe apa Sâmbetei, pe apa lui Tăriceanu, în puşculiţa lui de campanie - bugetul public naţional, utilizat pentru primăriile PNL, uneori şi PSD, pentru a obţine beneficii electorale în alegerile locale”, a susţinut Boc.

Potrivit liderului PDL, ţinta modificărilor actelor normative a fost "venituri pentru puşculiţa de campanie, puşculiţa electorală a PNL”.

"Bugetul României a fost utilizat de Guvernul României în scopuri clientelare, pentru a putea câştiga cât mai multe localităţi din mediul rural, prin alocări de fonduri discreţionare, cu banii luaţi de la administraţiile locale din România, în special de la marile primării”, a spus Emil Boc.

În opinia liderului PDL, un asemenea principiu al Guvernului Tăriceanu este în contradicţie cu cel al autonomiei locale, consacrat de Constituţie.

"Cerem abrogarea, de urgenţă, şi modificarea acestor acte normative, pentru ca banii să rămână la nivelul oraşelor şi municipiilor, al autorităţilor care produc aceşti bani”, a mai spus Emil Boc.

Liderul PDL a susţinut că practica folosită este a unui "Guvern iresponsabil”, de fapt, "o mită electorală mascată”, cu scopul protejării intereselor de partid. Boc a susţinut că în ultimele luni au fost făcute numeroase alocări de sume preponderent pentru primăriile PNL, banii fiind colectaţi de la primăriile locale, din impozite, taxe de timbru şi tranzacţii imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici