Pleşu, despre Băsescu, la Gândul Live: Lasă o atmosferă de caft general. CTP: Un kitsch întruchipat

Andrei Pleşu, fost consilier la Cotroceni, a afirmat, joi seară, la Gândul Live, că Traian Băsescu lasă o atmosferă de "caft general", la rândul său Cristian Tudor Popescu susţinând că actualul şef al statului este, "estetic vorbind, înainte de orice, un kitsch cu faţă umană".

634 afișări
Imaginea articolului Pleşu, despre Băsescu, la Gândul Live: Lasă o atmosferă de caft general. CTP: Un kitsch întruchipat

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Cristian Tudor Popescu a spus, la Gândul Live, referindu-se la Traian Băsescu: "Este un kitsch întruchipat, iar natura lui umană este atât de lipsită de bun gust, este cititorul etern al lui Cărtărescu, este cel care şi-a ucis mama din considerente lirice, ca să pună o poezie pe hârtie".

El a apreciat că Băsescu a făcut "cel mai mare rău acestei naţiuni" oferind un model uman "înspăimântător" şi s-a întrebat ce model de succes propune Traian Băsescu tinerilor.

"Trebuie să ştii să minţi fără să clipeşti, trebuie să îţi calci cuvântul de câte ori este posibil şi după aceea să spui: <numai boul este consecvent>. Poţi să ai tupeul să recunoşti, după zece ani de mandat, ca model în faţa statului, să recunoşti că ţi-ai folosit funcţia ca să îţi protejezi pupila, recte pe doamna Udrea. (...) Deci, un om în care nu poţi avea încredere", a comentat Cristian Tudor Popescu. "Estetic vorbind, înainte de orice, este un kitsch cu faţă umană", a mai spus Popescu.

Întrebat de Cristian Tudor Popescu cum a putut să trăiască alături de Traian Băsescu, Andrei Pleşu a răspuns: "Nu am putut, am plecat după 4 luni. Pe de altă parte, eu am trăit jumătate de viaţă într-o lume kitsch".

"Cele mai proaste modele sunt cei care cred primii că sunt modele. Băsescu nu se consideră un model. Dacă am să-i fac un reproş: a pornit cu un capital formidabil, era nativ mai deştept decât concurenţii lui, capul lui merge. Ce-i reproşez e că pornind de la un capital, cu asemenea bagaj, el trebuia să încheie mandatele lăsând o moştenire mai consistentă. Lasă o atmosferă de caft general, a introdus în opinia publică un stil mult prea viril pentru gustul meu. Aş fi vut să-şi încheie mandatul pe un bilanţ pe măsura demarajului său", a spus Andrei Pleşu.

El i-a mai reproşat şefului statului că s-a descotorosit de oamenii de valoare din anturajul său, rămânând înconjurat doar de oameni de mâna a doua şi a treia. 

Cu toate acestea, Andrei Pleşu a criticat faptul că Victor Ponta îşi centrează campania electorală pe mesaje anti-Băsescu. "Bun, rău, cum a fost, cum n-a fost, într-o lună nu mai este", a conchis Pleşu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici