PNL anunţă amendamente la buget care să asigure finalizarea unor autostrăzi

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă a declarat, vineri, că amendamentele liberalilor la bugetului pentru 2019 au în vedere asigurarea finanţării pentru finalizarea unor autostrăzi şi creşterea alocării pentru educaţie până la 5% din PIB.

119 afișări
Imaginea articolului PNL anunţă amendamente la buget care să asigure finalizarea unor autostrăzi

PNL anunţă amendamente la buget care să asigure finalizarea unor autostrăzi

„PNL va depune o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat care să repare aceste grave lacune de cunoştinţe economice şi să ducă la abandonarea cinismului acestei guvernări în ceea ce priveşte dezvoltarea României şi nivelul de trai al românilor. PNL va susţine amendamente care să-i asigure cu prioritate finanţarea proiectelor de construcţie a spitalelor regionale: Iaşi, Cluj, Craiova, finanţarea lucrărilor necesare, a studiilor şi a demarării lucrărilor necesare pentru proiectele de autostradă, autostrada Unirii, Târgu Mureş şi Iaşi, Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov şi centura Capitalei, creşterea alocării în PIB pentru educaţie până la 5% din PIB, pentru finanţarea burselor profesionale pentru învăţământul dual, after-school în şcoli şi masă diversificată pentru elevi”, a declarat Ionel Dancă, vineri, într-o conferinţă de presă.

Unul dintre amendamentele PNL vizează finanţarea cheltuielilor din domeniul asistenţei sociale. Dancă a explicat că pensiile sunt tăiate cu o treime datorită neaplicării acestei formule.

"Pentru administraţia locală PNL va înainta un amendament pentru finanţarea cheltuielilor cu asistenţa socială în proporţie de 90% de la bugetul de stat şi înfiinţarea unui fond special pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene pentru unităţile administrativ-teritoriale. De asemenea, vom solicita aplicarea formulei de indexare a pensiilor pentru anul 2019, aşa cum este ea prevăzută în legea care se află în vigoare, respectiv cu sută la sută din rata inflaţiei şi jumătate din rata de creştere a salariului mediu brut pe ţară, respectiv cu 9% pentru 2019 şi nu cu 15% aşa cum au propus cei de la PSD şi ALDE începând cu septembrie. Prin neaplicarea acestor formule, pensile românilor sunt tăiate în acest an cu aproximativ o treime din drepturile care le erau cuvenite. De asemenea, Partidul Naţional Liberal va susţine creşterea contribuţiei la pilonul doi de pensii la 5% din salariul brut în 2019 şi 6% în 2020", a adăugat liberalul.

Ministerul Finanţelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 5,5% şi un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situaţia macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflaţiei luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Naţională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat în această săptămână, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Executivul se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a definitiva şi adopta proiectul de buget de stat pe acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici