PNL: Susţinem Strategia de Apărare, este un document bine închegat

Liderii PNL susţin că Strategia Naţională de Apărare este un document bine închegat, care prezintă o viziune prin care România se afirmă ca stat ce îşi apără cetăţenii oriunde s-ar afla ei, le asigură securitatea şi le respectă drepturile.

139 afișări
Imaginea articolului PNL: Susţinem Strategia de Apărare, este un document bine închegat

PNL: Susţinem Strategia de Apărare, este un document bine închegat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

”Avem nevoie de o ţară care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi resursele naturale, care ştie să-şi protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie şi sănătate. România trebuie să fie un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii ei şi la promovarea democraţiei şi libertăţii”, spun copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, într-un comunicat transmis luni.

Liderii PNL mai susţin că Parlamentul poate aproba chiar astăzi această strategie, iar ulterior ”din aceasta trebuie să decurgă actualizarea legislaţiei în legătură diversele aspecte ale securităţii naţionale”.

”Este o viziune strategică prin care se afirmă continuitatea angajamentelor României şi pe care PNL o sustine fără rezerve, care vine să continue linia seriozităţii şi a respectării angajamentelor luate în faţă partenerilor, demarate prin alocarea unui procent din PIB anual, până la atingerea pragului de 2% pentru dotarea şi retehnologizarea Armatei Române. Strategia Naţională de Apărare aduce câteva noutăţi importante în noul context regional şi global, marcat de criza ucraineană, de deteriorarea relaţiilor dintre NATO şi Rusia, de creşterea ameninţărilor teroriste, de ameninţările cibernetice şi de alte tipuri de provocări. Observăm, de asemenea, utilizarea conceptului de securitate naţională extinsă. Securitatea naţională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordine publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, demografie, mediu şi care au impact asupra securităţii naţionale”, mai spun liderii liberali.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în 12 iunie, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, iar luni şeful statului va transmite în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului un mesaj referitor la acest document.

Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, intitulată "O Românie puternică în Europa şi în lume", este structurată pe patru capitole: "Definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate", "Evaluarea mediului internaţional de securitate", "Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi", "Direcţii de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a României".

Copreşedintele Alianţei Liberale şi Democrate (ALDE) Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a anunţat, duminică seară, că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei naţionale de apărare, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a declarat, la rândul său, că ştie obiecţiile lui Tăriceanu pe tema Strategiei de apărare transmisă de preşedintele Iohannis, dar că el i-a consultat pe miniştrii de resort şi nu are de obiectat, adăugând însă că este cu atât mai bine să existe un acord mai amplu pe această temă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici