PNL vrea comasarea alegerilor din 2024, PSD refuză. Când şi în ce ordine vom merge la urne

  • PNL vrea să comaseze alegerile locale cu primul tur la prezidenţiale.
  • Decizia trebuie luată în februarie, cu 6 luni înainte de alegeri.
  • Data alegerilor parlamentare nu poate fi modificată.
1232 afișări
Imaginea articolului PNL vrea comasarea alegerilor din 2024, PSD refuză. Când şi în ce ordine vom merge la urne

PNL vrea comasarea alegerilor din 2024, PSD refuză. Când şi în ce ordine vom merge la urne

PSD vrea ca alegerile parlamentare să aibă loc după prezidenţiale. Primele alegeri, cele europarlamentare, vor avea loc pe 9 iunie, însă PSD ar vrea alegeri prezidenţiale înainte de cele parlamentare.

PNL ar vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie. E singura variantă constituţională de comasare, pentru că data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată. Scenariul ar putea fi pus în practică, dar decizia trebuie luată până cel târziu în februarie, adică cu 6 luni înainte de alegeri, cum scrie la Constuituţie.

De ce vrea PNL comasarea alegerilor?

Ciucă spune că ar fi obositor pentru alegători să meargă la 4 rânduri de alegeri anul viitor. Calculele spun, însă, altceva. Dacă ar fi comasate alegerile locale cu primul tur la prezidenţiale, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi convinşi să tragă şi pentru viitorul preşedinte. Doar că scenariul nu a fost agreat în coaliţie, iar Ciolacu nici nu vrea să audă de comasare, chiar dacă n-ar fi nicio problemă constituţională.

PSD, în schimb, ar vrea ca alegerile parlamentare să aibă loc după cele prezidenţiale. O victorie a PSD la prezidenţiale ar avea un efect de locomotivă pentru alegerile parlamentare.

Românii erau însă obişnuiţi cu „oboseala” mersului la secţia de votare până în 2004, drum pe care îl băteau şi de câte patru ori în anii electorali.

1990 – 2 rânduri de alegeri – prezidentiale şi parlamentare (20 mai)

1992 – 4 rânduri de alegeri – locale 2 tururi, prezidenţiale 2 tururi, parlamentare. Primul tur al prezidenţialelor şi parlamentarele a avut loc pe 27 septembrie.

1996 – 4 rânduri de alegeri – locale 2 tururi, prezidentiale 2 tururi, parlamentare. Primul tur al prezidenţialelor şi parlamentarele au avut loc pe 3 noiembrie.

2000 – 4 rânduri de alegeri – locale două tururi, parlamentare, prezidenţiale două tururi. Parlamentarele şi primul tur al prezidenţialelor au avut loc pe 26 noiembrie.

2004 – 4 rânduri de alegeri – locale două tururi, parlamentare, prezidenţiale două tururi. Parlamentarele şi primul tur al prezidenţialelor au avut loc pe 28 noiembrie.

2008 – 3 rânduri de alegeri, locale două tururi, parlamentare

PNL insistă să comaseze alegerile locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în septembrie

PNL ar vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în luna septembrie, conform unor surse politice. Scenariul este în discuţie, însă nu a fost agreat în cadrul coaliţiei de guvernare, iar pentru a putea fi pus în practică, decizia ar trebui luată până cel târziu în luna februarie. Asta, deşi liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, susţinea că nu este de acord nici dacă ar fi posibil din punct de vedere constituţional.

În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul.

PSD refuză comasarea alegerilor

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că nu susţine comasarea alegerilor de anul viitor nici dacă ar fi constituţională o astfel de măsură: „În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituţional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici