Poettering: Clauza de salvgardare în agricultură depinde de autorităţile române

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a declarat marţi, după întâlnirea cu premierul Tăriceanu, că speră ca CE să nu activeze clauza de salvgardare pentru România din cauza problemelor din agricultură, arătând însă că decizia va depinde de progresele înregistrate de autorităţi.

3 afișări
Imaginea articolului Poettering: Clauza de salvgardare în agricultură depinde de autorităţile române

Poettering: Clauza de salvgardare în agricultură depinde de autorităţile române

"Am ascultat cu interes ce mi-a povestit primul-ministru în ceea ce priveşte situaţia din agricultură, provocările din acest domeniu, despre faptul că se încearcă rezolvarea problemei în următoarele săptămâni pentru ca această clauză de salvgardare să nu fie activată. Sperăm şi noi ca ea să nu fie activată, dar lucrurile vor depinde de felul în care vor evalua proiectele. Mai există probleme în România, cum am auzit şi în domeniul corupţiei, dar dacă reuşim să le combatem, vom găsi cu siguranţă o soluţie", a spus Poettering.

El a atenţionat însă că instituţiile europene reacţionează imediat dacă statele membre UE nu îşi îndeplinesc sarcinile conform dreptului comunitar.

"De exemplu, şi Germania dacă nu îndeplineşte criteriile de stabilitate pentru uniunea economică şi monetară, pentru euro, atunci ministrul Finanţelor din Germania va fi admonestat imediat", a declarat şeful PE.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după întâlnirea de marţi cu preşedintele PE, Hans-Gert Poettering, că problemele din agricultură nu se rezolvă prin "intervenţii politice" la Bruxelles, ci prin îndeplinirea angajamentelor asumate, arătând că este convins că România îşi poate respecta obligaţiile.

El a precizat că l-a informat pe şeful Parlamentului European despre problemele României în agricultură şi că l-a asigurat că România poate respecta angajamentele astfel încât să nu rişte activarea clauzei de salvgardare sau diminuarea subvenţiilor UE.

Comisia Europeană va lua o decizie în funcţie de modul în care autorităţile române au îndeplinit condiţiile, şi nu în urma unor eventuale intervenţii politice, a spus Tăriceanu.

"Să nu creadă cineva că se poate interveni politic la Bruxelles. Ori ne facem treaba, ori Comisia Europeană poate lua măsuri de penalizare", a declarat premierul.

România are la dipoziţie o lună pentru a corecta deficienţele din sistemul de plăţi din agricultură, riscând, în caz contrar, să se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subvenţionarea acestui sector de activitate, a avertizat, în 10 octombrie, Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici