Politicienii au comentat decizia CC în privinţa modificărilor la legea statutului magistraţilor

Reprezantanţii partidelor politice parlamentare au comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţionale modificările la Legea CSM privind numirile în funcţii a procurorilor şefi.

15 afișări
Imaginea articolului Politicienii au comentat decizia CC în privinţa modificărilor la legea statutului magistraţilor

Victor Ponta (Imagine: Mediafax Foto)

Ponta: Dacă va avea majoritate după alegeri, PSD va merge pe textul din 2004 al Legii CSM

Dacă va avea majoritate parlamentară după alegeri, PSD va merge pe textul din 2004 al Legii CSM, care este constituţional, a declarat  vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta.

"Modificările pe text au fost făcute la Senat. Poziţia mea şi a PSD a fost de merge pe textul din 2004, care era constituţional. Am acceptat că la Senat poate au gândit mai bine, dar s-a dovedit că nu a fost aşa şi regret lucrul ăsta. Inovaţiile de la Senat se pare că nu au fost pe placul Curţii Constituţionale", a precizat Ponta.

Boc: Decizia Curţii Constituţionale este "o palmă dată celor 322"

Decizia Curţii Constituţionale este "o palmă dată celor 322" care doreau să-l scoată pe preşedintele României din procesul de numire a procurorilor şi confirmă faptul că PDL este singurul partid care luptă împotriva corupţiei, a declarat liderul PDL, Emil Boc.

Boc a spus că prin această decizie Curtea Constituţională "îşi reconfirmă statutul de garant al legalităţii constituţionale".

Olteanu: Numirea procurorilor-şefi de către CSM a fost o exagerare şi a fost sancţionată de CC

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, în sensul numirii procurorilor-şefi de către CSM, a fost o "exagerare" sancţionată de CC, menţionând că această prerogativă trebuie să rămână şefului statului.

"A fost o exagerare şi a fost sancţionată de către Curtea Consituţională. Constituţia prevede în mod explicit numirea procurorilor de către preşedinte. Putem discuta dacă propunerea să o facă ministrul Justiţiei sau CSM-ul, dar formalitatea de numire trebuie să rămână la preşedinte în actualul regim constituţional", a susţinut Bogdan Olteanu.

Marko despre decizia CC: Noi am spus că aceste modificări nu sunt varianta potrivită

Liderul UDMR, Marko Bela, a amintit, referitor la decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că modificările la Legea CSM privind numirea în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale, că UDMR a arătat încă dinainte că "aceste modificări nu sunt varianta potrivită".

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu ştia despre decizia Curţii Constituţionale, dar că acesta nu îl surprinde.

Bolcaş: CC se referă, în comunicat, la modul de adoptare a Statutului magistraţilor, nu la conţinut

Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a arătat că decizia decizia CC "nu a soluţionat fondul disputei juridice privind numirea procurorilor şefi de către preşedintele ţării sau de către CSM".

În opinia lui Bolcaş, Curtea Constituţională s-a referit la felul în care a fost adoptat de Parlament proiectul de modificare a Statutului magistraţilor, şi nu la conţinutul acestor modificări.

PC aşteaptă motivaţia CC privind neconstituţionalitatea numirii procurorilor şefi de către CSM

PC aşteaptă motivaţia pentru care Curtea Constituţională a considerat neconstituţională legea potrivit căreia procurorii şefi trebuie numiţi de CSM şi nu de preşedintele României, a declarat  purtătorul de cuvânt al partidului, Bogdan Ciucă.

Bogdan Ciucă a precizat că deciziile Curţii Constituţionale nu trebuie comentate, dar conservatorii sunt curioşi să vadă motivaţia Curţii deoarece în Constituţie este prevăzut clar şi fără echivoc că CSM trebuie să răspundă şi să vegheze cu privire la independenţa justiţiei.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că modificările la Legea CSM privind numirile în funcţii a procurorilor şefi sunt neconstituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici