Ponta îi cere lui Morar să fie audiat, cauza să nu se tergiverseze şi să-i fie comunicată soluţia

Liderul PSD Victor Ponta îi cere procurorului-şef al DNA, printr-o scrisoare, să fie audiat de procurorul de caz şi totodată, să-i fie comunicată soluţia, deşi nu are nicio calitate procesuală, pentru a o folosi în plângeri penale pe care vrea să le facă împotriva lui Traian Băsescu şi Sorin Blejnar

494 afișări
Imaginea articolului Ponta îi cere lui Morar să fie audiat, cauza să nu se tergiverseze şi să-i fie comunicată soluţia

Liderul PSD Victor Ponta (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

În scrisoarea publicată pe blog, adresată procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, Victor Ponta precizează că doreşte să facă o serie de declaraţii, "având în vedere declaraţiile repetate făcute în public" de Traian Băsescu şi Sorin Blejnar.

"Nu am avut niciodată, ca avocat sau în altă calitate, o relaţie juridică de niciun fel cu Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. (...) Nu am fost niciodată asociat la Societatea "Şova şi asociaţii", desfăşurându-mi activitatea ca persoană fizică autorizată - cabinet individual, specializat în drept penal; în această calitate am acordat asistenţă juridică în cauze penale pentru diverse persoane fizice sau juridice, în mod direct sau pe baza unor contracte de colaborare cu alţi avocaţi care desfăşurau doar activităţi de drept civil şi comercial. (...) În perioada 2007-2008, nu am avut altă calitate oficială decât aceea de deputat PSD, deci în opoziţie; nu am purtat niciodată vreo discuţie despre Complexurile Turceni şi Rovinari cu un reprezentant al PNL sau PDL (partide aflate la guvernare) nici cu alt reprezentant al Ministerului Economiei sau al AVAS; fiind în opoziţie, aşa cum e uşor de imaginat, nu puteam influenţa în niciun fel deciziile privind activitatea celor două societăţi cu capital de stat (...). Nu am cunoscut detalii despre contractele de consultanţă juridică ale CE Turceni şi Rovinari, deşi eram deputat în judeţul Gorj în care se află cele două, dintr-un motiv foarte simplu - contractele respective au fost negociate şi încheiate la Bucureşti la sediul Ministerului Economiei, respectiv AVAS (...), scrie Ponta în scrisoarea postată pe blog.

El menţionează că nu a primit niciodată de la Dan Şova nicio sumă de bani ca sponsorizare pentru raliuri sau pentru alte activităţi. "Am primit câteva luni spre folosinţă un autoturism marca Mitsubishi pe care însă l-am cumpărat în baza unui împrumut făcut la BCR Leasing şi pe care îl plătesc lunar până în 2013", adaugă el.

Ponta mai spune că nu putea să primească vreo sponsorizare pentru activitatea sportivă de raliuri în 2007 din motivul că în acel an nu a fost înscris în Campionatul Naţional de Raliuri. "Am participat la două curse ca invitat pe maşina de deschidere, ceea ce nu necesită bani! În anul 2008 nu am avut nevoie de sponsorizare pentru raliuri deoarece am participat la Cupa Dacia cu un autoturism Dacia Logan, aflat chiar şi acum în proprietatea societăţii care reprezintă Dacia în Cluj", precizează el.

"În urma conflictului public pe care l-am avut cu Sorin Blejnar - şeful ANAF şi a avertizării directe în acest sens primite de la Traian Băsescu, preşedintele României, în cursul întâlnirii din 21 Iunie a.c., am fost solicitat să prezint către ANAF Sectorul 1 toate documentele privind activitatea mea de avocat în anii 2007-2008 ceea ce am şi făcut; deoarece inspectorii fiscali nu au constatat nimic ilegal, m-au invitat pentru lămuriri la sediul lor unde am dat şi declaraţii scrise în data de 18 iulie; în mod neoficial aceştia mi-au comunicat că nu eu fac obiectul controlului, ci Dan Şova, dar că li s-a cerut să fiu şi eu chemat pentru a confirma afirmaţiile publice ale conducătorului ANAF, că îndeplinesc un ordin direct al şefului lor Sorin Blejnar, dar că nu pot să încalce legea şi că vor trece în procesul verbal realitatea constatată; de atunci nu am reuşit să mai iau legătura cu inspectorii respectivi, numitul Sorin Blejnar a afirmat în media că refuz să depun documente (deşi controlul este deja încheiat) şi că fac presiuni (ceea ce este o minciună fără nici cel mai mic suport); în consecinţă, mă văd nevoit să notific în scris ANAF Sector 1 să-mi pună la dispoziţie actul de control şi vă solicit şi dvs să folosiţi ca probatoriu acel act (dacă este de acord numitul Blejnar Sorin să vi-l dea!). În data de 26 Iulie a.c. biroul de presa al ANAF a convocat câţiva jurnalişti şi le-a comunicat "pe surse" că în circa 2 ore vor sesiza oficial DNA privind implicarea mea în sponsorizări ilegale de la Turceni şi Rovinari, oferindu-le acestora date false (50.000 Euro, conform "surselor" ANAF); dând dovadă de naivitate sau lipsă de profesionalism (nu pot eu să apreciez) mass media a publicat această ştire pe surse, numai că după câteva ore numitul Blejnar Sorin a ieşit în declaraţii oficiale retractând ceea ce purtătorul său de cuvânt spusese mai devreme şi arătând că nu există o plângere faţă de Victor Ponta (nici măcar faţă de Dan Şova); am înţeles însă din presă că există o sesizare privind activitatea de la CE Turceni şi Rovinari în perioada 2007-2009", mai scrie liderul PSD.

Victor Ponta îi solicită procurorului-şef al DNA să ceară procurorului de caz să îl audieze pentru a da şi în faţa sa declaraţia menţionată, "în vederea aflării adevărului şi a tragerii la răspundere penală a celor vinovaţi".

Ponta roagă totodată să fie luate măsurile legale care se impun pentru ca această cauză să nu se tergiverseze. "Nu consider în interesul justiţiei ca soluţia să fie amânată până în 2012, an electoral, şi nici ca cercetările să fie folosite pentru a fi acuzat dvs. sau instituţia de îndeplinirea unor ordine politice", adaugă el în scrisoarea către Morar.

"Vă rog să-mi comunicaţi soluţia chiar dacă nu am nicio calitate procesuală; intenţionez ca soluţia dvs. să o folosesc ca mijloc de probă în plângerile penale pe care le voi face pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals în declaraţii comise de numiţii Băsescu Traian şi Blejnar Sorin. Insist să vă rog să dispuneţi cercetările necesare pentru aflarea adevărului deoarece sunt convins, domnule Procuror şef, că şi după ce numiţii Băsescu Traian si Blejnar Sorin nu vor mai fi în poziţii oficiale şi vor răspunde pentru abuzurile arătate mai sus, pot apărea persoane la fel de lipsite de morală şi cu acelaşi dispreţ faţă de legi şi de bunul simţ care eventual vor relua calomniile respective; consider că mă puteţi sprijini Domnule Procuror Şef în demersul sincer al consolidării statului de drept în România, pedepsind persoanele care abuzează de funcţiile trecătoare şi folosesc instituţiile publice în interes personal şi pentru prigonirea adversarilor politici", notează el.

Ponta precizează că face această declaratie pe blog deoarece nu se află în Bucureşti, dar a aflat "cu plăcere" că Morar îi citeşte blogul. El menţionează că îi va transmite şefului DNA şi în scris, prin poştă, documentul.

Sesizarea ANAF trimisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari şi Turceni nu îl vizează pe preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi şeful Fiscului, Sorin Blejnar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici