Ponta: Situaţia din regiune oferă cea mai mare oportunitate pentru România, legată de R. Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că situaţia din regiune oferă şi cea mai mare oportunitate pentru România, respectiv apropierea Republicii Moldova de UE şi NATO, el apreciind că nu vede soluţia unirii decât dacă cetăţenii moldoveni vor decide acest lucru prin referendum.

432 afișări
Imaginea articolului Ponta: Situaţia din regiune oferă cea mai mare oportunitate pentru România, legată de R. Moldova

Ponta: Situaţia din regiune oferă cea mai mare oportunitate pentru România, legată de R. Moldova

Ponta a susţinut într-o emisiune la Antena 3 că situaţia din Republica Moldova este un obiectiv major pentru România, dar şi o oportunitate care nu trebuie ratată.

“Cred totuşi că cel mai important pentru România în 2014 nu este nici măcar cine va câştiga la europarlamentare sau la prezidenţiale, ci este dacă nu cumva…să nu ratăm şi acest moment istoric pentru a ne atinge un obiectiv major, fundamental pentru România, şi anume Moldova”, a susţinut premierul.

Ponta a apreciat că situaţia dintre Ucraina şi Rusia este cel mai mare pericol pentru România şi pentru regiune după 1989.

El a apreciat că situaţia oferă în acelaşi timp şi cea mai mare oportunitate. “Se spune de multe ori că pericolul înseamnă şi oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990 pentru ca România să-şi atingă un obiectiv major. Pentru Europa e minor, Moldova nu e cel mai important punct, dar pentru România e cel mai important, şi anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reaproprierea Moldovei de ceea ce înseamnă Europa şi chiar NATO. Depinde de cât de inteligenţi suntem să folosim acest prilej”, a mai afirmat Ponta.

Premierul a afirmat că în acest moment România ar fi suficient de puternică pentru a fi pentru Republica Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru cea de Est.

“Fără a spune prin asta că eu văd ca principală soluţie – cum spunea preşedintele Băsescu – să-i luăm înapoi. Eu nu cred că asta este soluţia cea mai inteligentă, decât dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum şi vor... Dacă nu, cea mai inteligentă, mai raţională şi mai corectă soluţie este ca România să sprijine în mod concret, nu doar prin declaraţii, ci prin lucruri extrem de concrete o apropriere ireversibilă a Moldovei de UE, un calendar clar”, a mai declarat Ponta.

Premierul a fost întrebat cum vede situaţia din Transnistria în cazul în care Vladimir Putin va adopta o atitudine similară cu cea din Crimeea.

“Transnistria este... nu ştiu care e imaginea plastică cea mai. Ştiţi, când trebuie să intre o maşină în garaj şi rămâne cârligul ăla din spate în afară şi atunci nu se poate închide uşa niciodată. Deci, e evident că atât timp cât nu se rezolvă problema Transnistriei într-un fel sau altul, Moldova nu va reuşi să intre nici în UE, nici în NATO”, a susţinut Ponta.

El a precizat că nu se poate intra în NATO când ţara respectivă are unităţi ale armatei ruse pe teritoriul său.

„Eu cred că Moldova va intra în UE şi ulterior în NATO atunci când va rezolva într-un fel sau altul problema Transnistriei. Dar să le spune noi de la Bucureşti cum să o rezolve nu e bine. Ei trebuie să decidă, şi trebuie să decidă care este soluţia cea mai bună pentru ei. Nu e o decizie uşoară”, a mai afirmat VVictor Ponta

De asemenea, el a menţionat că în caz contrar obiectivul 1 ianuarie 2018 pentru aderarea Republicii Moldova la UE nu va putea fi atins.

Totodată, premierul a fost întrebat cum va reacţiona România în cazul în care Rusia va pune în pericol situaţia românilor din Transnistria.

„Vreau să reacţionăm în modul în care... şi să dăm acel ajutor pe care ni-l cer cei de la Chişinău, nu vreau să ne repezim mai mult decât ne cer cei de acolo (...) Suntem fratele mai mare, dar fratele mai mare nu intră cu forţa peste fratele mai mic, ci îl întreabă pe fratele mai mic: Dom’le, cu ce ai nevoie să te ajut? Spune-mi ce ai nevoie şi te ajut cu absolut tot ceea ce spui”, a mai declarat Ponta.

Premierul a făcut câteva afirmaţii şi despre preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

„Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei şi probabil a unei părţi importante. Nu pot să-mi dau seama câţi dintre ruşi îşi doresc să fie din nou acel mare imperiu care a fost nu doar în perioada sovietică. Rusia a fost un mare imperiu şi înainte de perioada sovietică, şi atunci reprezintă aceste aspiraţii. Problema noastră, a Europei şi a SUA în primul rând este că, dacă suntem separaţi, nu putem rezista în faţa unei confruntări, în al doilea rând că, dacă suntem împreună, America şi Europa, trebuie să fim extrem de pragmatici şi să înţelegem unde putem cu adevărat să oprim acest dorinţe de creştere şi nostalgii imperiale şi cât de mult dorim să ne asumăm acest lucru”, a afirmat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici