Ponta: Sper să nu fie nevoie de un mare conflict pentru a redescoperi unificarea internă a României

Premierul Ponta şi-a exprimat speranţa că nu e nevoie de un mare conflict pentru ca România să-şi regăsească "unificarea internă", ţinând cont că marile proiecte de întregire ale ţării, unirea Munteniei cu Moldova, apoi cu Transilvania, au avut loc după războiul din Crimeea şi Primul Război Mondial.

458 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sper să nu fie nevoie de un mare conflict pentru a redescoperi unificarea internă a României

Victor Ponta (Imagine:Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Prim-ministrul a arătat, vineri, în cadrul seminarului internaţional “Penser l’ Europe”, organizat de Academia Română, că decizia de a primi în Uniunea Europeană ţările din fostul spaţiu comunist a fost cea mai importantă din secolul trecut, după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Ponta a subliniat că procesul de construcţie europeană trebuie continuat cu ţările din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, pentru a putea vorbi de o singură Europă.

"Cred că procesul de construcţie europeană trebuie să continue, în ciuda forţelor europene care spun «am făcut deja prea mult, sunt prea mulţi membri în Uniunea Europeană şi am făcut o greşeală acceptând România, Bulgaria, Ungaria».Trebuie spus că, dacă ideea unei singure Europe este proiectul cel mai important, e nevoie de continuarea procesului de construcţie europeană", a declarat Ponta.

Îm opinia sa, România trebuie să dovedească în această perioadă că este capabilă să fie parte a societăţii europene.

Potrivit şefului Guvernului, România are o tradiţie istorică de a dovedi acest lucru doar după mari conflicte, precum războiul din Crimeea din secolul al XIX-lea , după care a avut loc unirea Ţării Româneşti cu Moldova şi formarea primul stat modern român, sau Primul Război Mondial, după care a fost realizată Marea Unire.

"Acum sper să nu fie nevoie de un mare război pentru a regăsi unificarea internă a României şi capacitatea României de a dovedi celorlaţi vecini, Moldovei, Ucrainei şi ţărilor din Europa de Est, că deciziile luate de România - integrarea europeană, securitatea trans-atlantică - sunt decizii corecte. Sper ca, după criza care vă garantez că încă există, pentru că vin de la Kiev, sper că va exista oportunitatea pentru România de a redescoperi forţa şi capacitatea de a fi unificată cu adevărat şi de a dovedi că suntem parte a familiei europene", a declarat Ponta.

El a arătat însă că acest lucru nu este uşor şi că ar fi o naivitate să se creadă că poate fi realizat aşa ceva doar în câteva luni sau câţiva ani, dar a subliniat că, analizând istoria, se dovedeşte că totul se poate schimba. Ponta a adăugat că îi e teamă că această oportunitate poate fi ratată, dar speră ca România şi ţările din regiune, în pofida riscurilor şi provocărilor, să aibă capacitatea de a lua deciziile juste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici