Ponta: USL este dispusă să corecteze orice deficienţe democratice care ar fi depistate de UE. Ce spune premierul despre Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat Financial Times, că îi va oferi asigurări preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că alianţa USL este dispusă să corecteze orice deficienţe la capitolul democraţie care ar fi identificate de Executivul UE.

3099 afișări
Imaginea articolului Ponta: USL este dispusă să corecteze orice deficienţe democratice care ar fi depistate de UE. Ce spune premierul despre Traian Băsescu

Ponta: USL este dispusă să corecteze orice deficienţe democratice care ar fi depistate de UE. Ce spune premierul despre Traian Băsescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Dacă există măcar una dintre deciziile noastre care nu este conformă cu standardele europene, nu voi cere şase luni, un an sau ceva, mă întorc acasă şi, dacă este ceva care ţine de responsabilitatea Guvernului, vom schimba imediat", a declarat Ponta în interviul acordat Financial Times.

În interviul acordat înaintea întrevederilor cu oficiali europeni, Victor Ponta s-a declarat "şocat" de criticile referitoare la acţiunile lui şi de comparaţiile cu metode utilizate de partidul Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban.

"Am fost foarte preocupat în legătură cu reacţiile din Europa şi nu vreau să le iau ca pe ceva ce nu aş înţelege. Am înţeles aceste preocupări şi am venit aici pentru a da asigurări că statul de drept şi ordinea constituţională vor fi respectate, în pofida modalităţilor interne, uneori chiar balcanice, de rezolvare a disputelor politice", a spus Ponta.

Premierul insistă că alianţa USL va respecta condiţiile acordului de împrumut stand-by de tip preventiv în valoare de 5,3 miliarde de euro acordat de FMI şi UE.

"Am ajuns la guvernare în urmă cu două luni, am propus un program foarte clar de reforme ... pentru a avea creştere economică şi am propus reforme structurale. Din păcate - iar acest lucru a condus la conflictul din Parlament - preşedintele a acţionat nu doar împotriva Guvernului, ci chiar şi împotriva Parlamentului şi am ajuns într-un fel de blocaj politic", explică Ponta.

Premierul afirmă că Traian Băsescu şi-a depăşit atribuţiile de preşedinte, care ar fi relativ limitate conform Constituţiei României. Formaţiuni din opoziţie s-au alăturat coaliţiei de guvernământ pentru iniţierea procedurii de suspendare şi destituire a preşedintelui, adaugă Ponta.

"Băsescu este o personalitate. Este un fost căpitan de navă, deci nu are parteneri egali, are doar subordonaţi. Iar când primul-ministru nu este din partidul lui, este aproape inevitabil să avem aceste tensiuni. Băsescu a vrut întotdeauna să fie şi şef al gvernului, ceea ce face aproape imposibilă coabitarea", adaugă Ponta.

De asemenea, Ponta a reiterat că Băsescu se află în spatele recentelor acuzaţii de plagiat la adresa lui privind teza de doctorat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici