Ponta: Vizita vicepreşedintelui SUA, un semnal extrem de pozitiv şi liniştitor pentru români

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Buzău, că vizita în România a vicepreşedintelui SUA Joseph Biden este "un semnal extrem de pozitiv şi liniştitor" pentru români, însemnând că ţara noastră "nu rămâne singură în faţa vreunui pericol".

168 afișări
Imaginea articolului Ponta: Vizita vicepreşedintelui SUA, un semnal extrem de pozitiv şi liniştitor pentru români

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezent, luni, la Buzău, premierul Victor Ponta a spus că a avut o discuţie telefonică, în urmă cu circa o lună, cu înaltul oficial american despre o eventuală vizită în România, anunţată oficial în cursul zilei de luni.

Ponta a catalogat ca fiind "un semnal extrem de pozitiv şi liniştitor pentru România" această vizită, un semnal că "România nu rămâne singură" în faţa unui eventual pericol.

"Cred că e un mesaj foarte bun şi foarte important. E momentul cel mai bun, va fi şi secretarul de stat Hagel (n.r. - Chuck Hagel - secretarul american al Apărării), prin prezenţa acestor înalţi oficiali americani se dă un mesaj extrem de pozitiv pentru parteneriatul nostru strategic. Romania nu e singură, e un semnal extrem de pozitiv şi liniştitor pentru România, nu rămânem singuri dacă Doamne fereşte vreodată ar fi vreun pericol", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că românii trebuie să înţeleagă prin aceste vizite că România este "un aliat fundamental al Statelor Unite" şi că atâta timp cât există un parteneriat strategic cu SUA nu există un pericol direct pentru România.

"Românii trebuie să interpreteze prin aceste vizite faptul că România e importantă pentru SUA: Parteneriatul strategic e important nu doar pentru noi, ci şi pentru America, atâta timp cât avem acest parteneriat nu există niciun pericol direct pentru România. Sunt convins că Biden şi Obama au spus-o că garantează securitatea aliaţilor săi, sunt convins că acesta va fi unul din mesajele fundamentale pe care Biden îl va da la Bucureşti", a adăugat Ponta.

Premierul a mai spus că înaltul oficial american l-a întrebat, în timpul discuţiei telefonice, dacă este un moment potrivit pentru a vizita România, Ponta declarând că "este extraordinar acum pentru a arăta că România nu e singură în faţa vreunui pericol", dar şi că "acest parteneriat strategic este important şi pentru SUA, nu doar pentru România".

Ponta s-a referit şi la discuţia avută luni cu adjunctul CIA (n.r. - directorul adjunct al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, Avril Haines), spunând că i-a transmis acestuia că "România este cel mai de încredere partener al SUA în această regiune".

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va efectua vizite în România şi în Republica Cipru în perioada 20-23 mai, pentru a discuta în principal despre criza din Ucraina, anunţă Casa Albă.

În cursul acestui miniturneu, "vicepreşedintele Biden va discuta cu liderii celor două ţări despre reacţiile comunităţii internaţionale la intervenţia militară ilegală a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile destabilizatoare" ale Moscovei, precizează Preşedinţia Statelor Unite.

"Vicepreşedintele Biden va discuta şi despre necesitatea aprofundării legăturilor economice" cu România şi R.Cipru, în special în cadrul Acordului de liber-schimb SUA-UE, aflat în curs de negociere, continuă Casa Albă.

La Bucureşti, vicepreşedintele Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. De asemenea, Biden, care va efectua vizitele alături de soţia sa Jill, se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi cu militari români şi americani. Vicepreşedintele SUA va evidenţia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectivă a membrilor Alianţei Nord-Atlantice şi va mulţumi României pentru contribuţiile la securitatea regională şi globală.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-a făcut o invitaţie vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, pentru a veni în România, precizând că va veni şi şeful Pentagonului, dar nu a dorit să spună când va fi această vizită, pentru că s-a decis ca anunţul să se facă simultan cu Casa Albă. "Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Biden să vină în România, a dat o dată, dar am decis să dăm simultan comunicatele legate de această vizită", a spus şeful statului. Traian Băsescu nu a dorit să spună când va avea loc această vizită, precizând că "este o chestiune de securitate", dar a precizat că va veni şi şeful Pentagonului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici