Ponta vrea SĂ RESTRICŢIONEZE prezenţa universităţilor străine în România. MOTIVUL are legătură cu miliardarul Soros

Victor Ponta a declarat că vrea să lucreze la un proiect de lege prin care să restricţioneze prezenţa universităţilor străine în România, pe modelul promovat de premierul ungar, Viktor Orban, care doreşte să înăsprească condiţiile pentru prezenţa pe teritoriul ţării a universităţilor din afară.

4011 afișări
Imaginea articolului Ponta vrea SĂ RESTRICŢIONEZE prezenţa universităţilor străine în România. MOTIVUL are legătură cu miliardarul Soros

Ponta vrea SĂ RESTRICŢIONEZE prezenţa universităţilor străine în România. MOTIVUL are legătură cu miliardarul Soros (Imagine Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

”Să nu săriţi imediat indignaţi - opinia mea este că iniţiativa legislativă a vecinilor noştri e foarte bună şi corectă! Mă gândesc să depun o iniţiativă similară în Parlamentul României. 

Update - e corectă critica lui "mă gândesc să ..." / aşa că săptamâna viitoare vreau să lucrez la proiect şi să îl depun.”, a scris Victor Ponta pe pagina lui de Facebook.

Ungaria a aprins o dispută cu o universitate fondată de miliardarul George Soros printr-un proiect de lege despre care instituţia susţine că ar putea să o oblige să închidă porţile, scrie Financial Times.

Schimbările propuse pentru sistemul superior de învăţământ din Ungaria sunt extensia unei bătălii dintre Soros şi premierul Viktor Orban, care l-a catalogat pe miliardarul ungar un ”duşman ideologic”.

Citând considerente de siguranţă naţională, guvernul Ungariei a prezentat marţi o serie de amendamente care ar cere universităţilor care oferă şi diplome fără certificare Europeană – cum este cea fondată de George Soros – să deschidă campusuri în străinătate, schimbându-le statutul legal şi înăsprind politica de admitere şi angajare pentru aplicanţii non-UE. Aceste instituţii ar trebui de asemenea să aibă înţelegeri internaţionale la nivel guvernamental care să acopere operarea lor în interiorul şi în afara Ungariei.

CEU, care oferă diplome cu certificare americană şi ungară către 1800 de studenţi din 117 ţări, spune că schimbările ar însemna că universitatea ar trebui să finalizeze înscrierile şi admiterile în februarie, în absenţa unui acord între SUA şi Ungaria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici