Preşedinte PDL Cluj: Intenţia USL de modificare a statutului parlamentarilor poate genera prejudicii serioase României

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, afirmă că intenţia reprezentanţilor USL de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor privind imunitatea parlamentară poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european.

201 afișări
Imaginea articolului Preşedinte PDL Cluj: Intenţia USL de modificare a statutului parlamentarilor poate genera prejudicii serioase României

Preşedinte PDL Cluj: Intenţia USL de modificare a statutului parlamentarilor poate genera prejudicii serioase României (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Atrag atenţia reprezentanţilor USL cu privire la intenţia de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care vizează imunitatea parlamentară, că acest aspect poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european. Aceste modificări preconizate a fi aprobate ar crea un statut privilegiat parlamentarilor comparativ cu cel al cetăţenilor de rând. Deşi, în mod normal imunitatea parlamentară ar trebui restrânsă, membrii USL, traumatizaţi fiind probabil de evenimentele petrecute în mandatul anterior, se gândesc acum la diverse modalităţi de obstrucţionare a justiţiei", susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, Daniel Buda.

Liderul PDL Cluj afirmă că rolul parlamentarilor este acela de a face legi, iar conferirea unor atribuţii juridice acestora "ar însemna practic o interferenţă cu puterea judecătorească".

"Parlamentarii USL ar trebui să înţeleagă faptul că justiţia trebuie să fie lăsată liberă şi independentă şi nu ţinută în lesa politicienilor. Le solicit celor doi preşedinţi ai Parlamentului să îşi acorde mai mult timp studiului separaţiei puterilor în stat şi să nu transforme România într-un stat bananier în care separaţia puterilor în stat să fie o utopie (...). Să nu uite faptul că toate aceste imixtiuni ale politicului în justiţie vor cântări greu la raportul pe justiţie, însă se pare că reprezentanţilor USL nu le pasă de imaginea statului nostru pe plan european", spune Buda.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, că plenul Parlamentului ar urma să fie convocat în sesiune extraordinară pentru marţea viitoare în vederea modificării Statutului parlamentarilor, a aprobării bugetului Legislativului şi discutarea ordonanţei privind indexarea pensiilor.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

"Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate", se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici