Preşedintele Iohannis cere Guvernului ABROGAREA de îndată a OUG pe legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat luni adoptarea OUG nr. 7/2019 ”fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniştilor din justiţie, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept” şi a cerut abrogarea acestei ordonanţe de urgenţă.

1788 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iohannis cere Guvernului ABROGAREA de îndată a OUG pe legile justiţiei

BREAKING Preşedintele Iohannis cere Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă noul atac al coaliţiei majoritare şi al Guvernului la adresa justiţiei independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniştilor din justiţie, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept. Preşedintele României solicită Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019 şi implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi în rapoartele Comisiei de la Veneţia”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, modul de adoptare şi conţinutul noului act normativ în domeniul justiţiei nu numai că pun în discuţie respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi încalcă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar ignoră şi obligaţiile României în calitate de stat membru UE.

”După adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, într-un dispreţ total faţă de rolul constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii, cel de garant al independenţei justiţiei şi fără niciun dialog cu corpul magistraţilor, invitaţia adresată de prim-ministru doar reprezentanţilor asociaţiilor de magistraţi şi reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii denotă o lipsă de respect faţă de autoritatea judecătorească şi faţă de prevederile constituţionale care cuprind condiţiile în care Guvernul poate să apeleze la instrumentul ordonanţelor de urgenţă. Într-o democraţie, justiţia nu poate fi subordonată politicului şi, cu atât mai mult, nu poate fi calificată drept o urgenţă modificarea intempestivă a unor reglementări în interesul unor persoane sau grupuri. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că ceea ce face acum prim-ministrul reprezintă o recunoaştere implicită a manierei diletantiste, lipsite de orice fundamentare şi de transparenţă a modului în care Guvernul legiferează. Acest mod de acţiune a devenit deja un obicei al Guvernului, similar OUG nr. 13/2017 şi intens contestatei OUG nr. 114/2018”, se mai arată în comunicat.

Potrivit şefului statului, acest demers arată o ”evidentă incapacitate a prim-ministrului de a înţelege care sunt raporturile dintre autorităţile publice, precum şi arhitectura constituţională a puterilor în stat”.

”Demersurile magistraţilor, instituţiilor din domeniu şi ale tuturor celor care au tras în ultimele zile semnale de alarmă cu privire la acest nou atac la adresa justiţiei reflectă faptul că democraţia din România este matură şi reacţionează în faţa conduitelor abuzive. Preşedintele României consideră că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să uzeze în mod ferm şi neîntârziat de toate prerogativele sale pentru a-şi îndeplini misiunea constituţională. Modul în care se legiferează în domeniul justiţiei nu poate să mai continue în această manieră, de adoptare a unor soluţii legislative cu efecte imediate, prin eludarea etapelor de fundamentare şi consultarea reală a corpului magistraţilor, aspecte care ţin chiar de esenţa democraţiei. Protestele fără precedent ale magistraţilor, care resimt încercarea de control politic în domeniul justiţiei, precum şi nemulţumirile manifestate public de cetăţeni nu pot fi ignorate. Efectele acestei decizii a Guvernului sunt dăunătoare statului de drept şi societăţii româneşti în ansamblu, iar impasul în care s-a ajuns în acest moment, din vina exclusivă a Guvernului, are ca unică soluţie renunţarea la OUG nr. 7/2019 în întregul său. Fără o justiţie liberă, independentă, niciun cetăţean nu va avea vreo garanţie că drepturile sale sunt respectate”, se menţionează în finalul documentului Preşedinţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici