Prima reacţie a lui Tăriceanu, după propunerile pentru Guvernul Orban: Se putea un pic mai bine. E o greşeală propunerea de la Apărare

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „se putea un pic mai bine” în ceea ce priveşte echipa guvernamentală propusă de PNL. Acesta a precizat că este o greşeală propunerea lui Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, „un militar activ, ba chiar şeful oştirii”.

2538 afișări
Imaginea articolului Prima reacţie a lui Tăriceanu, după propunerile pentru Guvernul Orban: Se putea un pic mai bine. E o greşeală propunerea de la Apărare

Tăriceanu, despre Guvernul Orban: Se putea un pic mai bine. E o greşeală propunerea de la Apărare

„A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic. Sigur, echipa guvernamentală o face premierul şi el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei. Cred că reprezentarea în instituţiile de conducere ale statului ar trebui să încurajeze prezenţa femeilor, să devină o constantă, respectând pe cât de mult se poate proporţia dintre femei şi bărbaţi. Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susţin înfiinţarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporţională trebuie încurajată”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, joi, pe Facebook.

Preşedintele ALDE a adăugat că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării, la MApN, este o decizie care reprezintă un pas înapoi privind angajamentele euro-atlantice ale României.

„O altă observaţie ţine de numirea de la Ministerul Apărării. Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcţia de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar şeful oştirii, mi se pare o greşeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privinţa angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forţelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că speră ca lipsa de experienţă a echipei guvernamentale propusă de Ludovic Orban „să fie compensată de entuziasm şi de bune intenţii”.

„Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălţimea misiunii lor, când sunt delegitimate. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situaţie şi nu cred, în consecinţă, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele şi neintenţionate. Însă, repet, decizia privind echipa guvernamentală aparţine premierului desemnat. Sper ca lipsa de experienţă a membrilor Cabinetului să fie compensată de entuziasm şi de bune intenţii”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

PNL a stabilit, în şedinţa de joi a BPN, lista miniştrilor Cabinetului Orban. Guvernul este compus din 16 ministere, un vicepremier şi prim-ministrul în persoana lui Ludovic Orban. La Ministerul Apărării a fost propus Nicolae Ciucă, şef al Statului Major al Apărării.

Ciucă a fost implicat în scandalul de la finele anului trecut, când Iohannis i-a prelungit mandatul, după ce a respins propunerile MApN pentru această funcţie.

Taguri:
tăriceanu,
guvern,
orban

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici