Primul "Cerc de Prieteni" Jobbik din afara graniţelor Ungariei, înfiinţat la Târgu Mureş

Europarlamentarul Jobbik Szegedi Csanad a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va "scrie istorie" prin înfiinţarea primului "Cerc de Prieteni Jobbik" din afara Ungariei, la Târgu Mureş.

49 afișări
Imaginea articolului Primul "Cerc de Prieteni" Jobbik din afara graniţelor Ungariei, înfiinţat la Târgu Mureş

Primul "Cerc de Prieteni" Jobbik din afara graniţelor Ungariei, înfiinţat la Târgu Mureş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurodeputatul formaţiunii de extremă dreapta Jobbik din Ungaria Szegedi Csanad a spus că, după înfiinţarea biroului său europarlamentar de la Târgu Mureş, foarte mulţi l-au întrebat ce scop are acesta şi a răspuns că va lămuri chestiunea în următoarele săptămâni sau luni.

El a precizat că interesul pentru biroul pe care l-a deschis a fost mult mai mare decât se aştepta, fiind vizitat de mai mult de 200 de persoane.

"Majoritatea celor care au venit aici la birou - ca să-şi exprime bucuria şi sprijinul, în orice fel, dacă avem nevoie de ajutor - şi-au exprimat dorinţa să intre în partidul Jobbik, dacă au şanse. După ce s-a înfiinţat biroul, la noi, în Ungaria, partidul Jobbik a avut un congres unde a decis că şi maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei pot fi membri ai Jobbik. Aceşti tineri de dincolo de graniţele Ungariei, maghiari, care au intrat în partidul Jobbik, în celelalte ţări pot înfiinţa Cerc de Prieteni", a spus Szegedi.

Acesta a precizat că "Cercul de Prieteni" este o organizaţie a Jobbik, dar nu şi din punct de vedere juridic.

"Nu e un partid. E ca o filială a partidului Jobbik, dar din punct de vedere legislativ e un Cerc de Prieteni. Azi (vineri - n.r.) se va înfiinţa Jobbik din Târgu Mureş", a spus Szegedi Csanad.

El a adăugat că obiectivul său este să sprijine dorinţa maghiarilor din Ardeal pentru autonomie sau orice alt obiectiv al acestora, dar cu condiţia să nu fie pusă în pericol convieţuirea paşnică dintre români şi maghiari.

"Cercul de Prieteni ai Jobbik din Târgu Mureş va organiza festivităţi culturale, va intra în viaţa publică a oraşului, va reprezenta interesul maghiarilor din Târgu Mureş", a spus Szegedi, arătând că în acest an preconizează înfiinţarea a zece astfel de cercuri în România, majoritatea în secuime, exemplificând cu Baraolt, Odorheiu Secuiesc şi Oradea, în perioada următoare.

Szegedi a spus că pot fi membri ai Jobbik şi membrii UDMR şi cei ai Partidului Civic Maghiar, pentru că în ambele formaţiuni "există mulţi maghiari cinstiţi" şi că membrii "Cercului de Prieteni" vor avea carnet şi vor plăti cotizaţie, la fel ca orice membru Jobbik din Ungaria.

El nu a precizat însă cât va fi cotizaţia, oferindu-se să le-o plătească el ziariştilor curioşi de acest aspect, timp de un an.

"Nu este interzis ca membrii Jobbik din Ardeal să fie membri ai altor partide din Ardeal. Sunt convins că şi în rândul UDMR sau PCM sunt foarte mulţi maghiari cinstiţi care lucrează în aceste organizaţii şi, dacă vor să facă politică în cadrul partidului Jobbik, noi, cei care reprezentăm Jobbik aici, în Târgu Mureş, vom decide dacă sunt buni sau nu să facă politica Jobbik. Membrii Cercului de Prieteni totodată sunt membri ai Jobbik, cu carnet, cu cotizaţie, la fel ca un maghiar din Debrecen sau Gyor", a spus el.

Szegedi a precizat că la Târgu Mureş se înfiinţează primul "Cerc de Prieteni" Jobbik din România şi din afara graniţelor Ungariei.

"Este primul Cerc din afara graniţelor Ungariei, nu doar din România. Scriem istoria astăzi", a spus el.

Potrivit sursei citate, există deja 10-15 persoane care şi-au depus adeziunea la "Cercul de Prieteni" şi vor fi membri fondatori, însă niciunul nu este o persoană foarte cunoscută.

În Ungaria, Jobbik are peste 900 de filiale şi vrea să ajungă în acest an la 1.000, a arătat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici