Prima pagină » Politic » Profil candidați alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Ce educație au George Simion și Nicușor Dan

Profil candidați alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Ce educație au George Simion și Nicușor Dan

Turul doi al alegerilor prezidențiale 2025 are loc duminică, 18 mai, iar în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni au mai rămas, în următoarea ordine, George Simion - candidatul AUR - și Nicușor Dan, candidat independent. Mediafax.ro vă prezintă, în continuare, profilul celor doi candidați din finala prezidențială, la capitolul Educație.
Profil candidați alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Ce educație au George Simion și Nicușor Dan
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Maria Miron
14 mai 2025, 16:55, Politic

Ambii candidați la președinția României sunt absolvenți de studii superioare, având parcursuri educaționale distincte și experiențe academice diferite, care le-au format stilurile și abordările.

George Simion

Candidatul aflat pe prima poziție pe buletinul de vot de duminică este candidatul AUR, George Simion.

George Simion are 38 de ani și s-a născut în orașul Focșani, județul Vrancea, într-o familie de economiști. A studiat filologia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, profil pe care l-a absolvit în anul 2005.

George Simion a obținut la examenele scrise ale examenului de Bacalaureat o notă de 9 la limba și literatura română, 9,55 la istorie și 9,60 la limba engleză. El a susținut și probe orale, la limbile română și franceză, unde a fost notat cu nota maximă. Cu aceeași notă a fost evaluat și la proba de educație fizică.

A urmat apoi, până în 2008, cursurile de licență ale Facultății de Administrație și Afaceri din cadrul Universității București. În 2010, a finalizat un program de studii postuniversitare la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în urma căruia a obținut diploma de master în istorie.

Nicușor Dan

Cel de-al doilea candidat în cursa prezidențială este Nicușor Dan, actual primar al Capitalei.

Nicușor Dan are 55 de ani și s-a născut în Făgăraș, județul Brașov. Ca licean a făcut parte din lotul național la olimpiadele internaționale de matematică. A absolvit liceul Radu Negru din localitatea unde s-a născut, iar la Bacalaureat a obținut două note de 10, la matematică și fizică, un 9,50 la limba și literatura română și 10 la proba practică.

În anii 1987 și 1988, obținând punctajul maxim la olimpiadele internaționale de matematică, a adus României două medalii de aur în aceste competiții.

A devenit licențiat în științe matematice în anul 1992, odată cu finalizarea studiilor Facultății de Matematică a Universității din București.

În același an, statul francez i-a oferit o bursă pentru a-și continua studiile în Franța, unde a urmat cursurile Școlii Normale Superioare din Paris (École Normale Supérieure), una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții europene de învățământ superior, cunoscută pentru procesul dificil de admitere și pentru cei peste 30 de laureați Nobel care au învățat aici. A absolvit cursurile acestei școli în 1995.

În 1993 și-a obținut masteratul în matematică la Universitatea Paris 11, care a devenit între timp Universitatea Paris-Saclay, lider în cercetare și inovație științifică, iar în 1998, Nicușor Dan și-a dat doctoratul în matematică, la Universitatea Paris 13.

Parcursul academic l-a continuat în România, fiind cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române din 1998 până în 2016. În anul 2001, alături de alți tineri cercetători, a fondat Școala Normală Superioară București, o instituție științifică pe modelul Școlii Superioare franceze.

Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat duminică, 18 mai.