Proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor: În caz de incompatibilitate, decizia se ia cu votul majorităţii celor prezenţi

Propunerea de modificare a Regulamentului Camerei prevede că, în cazurile de incompatibilitate a deputaţilor, decizia va fi luată în plen cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. În prezent, aceasta este luată cu votul majorităţii membrilor Camerei.

313 afișări
Imaginea articolului Proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor: În caz de incompatibilitate, decizia se ia cu votul majorităţii celor prezenţi

Proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor: În caz de incompatibilitate, decizia se ia cu votul majorităţii celor prezenţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Deputaţii au discutat, în şedinţa de luni, propunerea de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor a vicepreşedintelui Camerei Viorel Hrebenciuc.

Alte modificări vizează abrogarea articolelor care au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Astfel, a fost eliminată din Regulament prevederea că revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă când se modifică majoritatea politică din Cameră, de către majoritatea deputaţilor. O altă prevedere eliminată se referă la faptul că revocarea preşedintelui Camerei poate fi propusă şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor dacă încalcă Constituţia, grav şi în mod repetat Regulamentul. A fost eliminată şi prevederea potrivit căreia revocarea din funcţie a oricărui alt membru al Biroului Permanent să fie propusă şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor.

Proiectul propune ca preşedintele Camerei Deputaţilor şi orice alt membru al Biroului Permanent pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Votul este secret şi se exprimă prin buletine de vot în cazul preşedintelui şi prin bile, în cazul celorlalţi membri ai Biroului Permanent. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul Biroului şi a cărui revocare se solicită şi este însoţită de semnăturile membrilor respectivului grup.

Mai mulţi deputaţi, între care Marton Arpad (UDMR) şi Ovidiu Gantz (minorităţi), au criticat noile prevederi. Ovidiu Gantz a calificat drept o greşeală modificarea modului în care se ia decizia în cazurile de incompatibilitate a deputaţilor. Reprezentanţii PDL, UDMR au cerut amânarea dezbaterii.

După dezbateri, proiectul a fost retrimis la comisie pentru o săptămână.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, după vot, că este consternat că reprezentanţii PDL se duc în Parlamentul European şi critică procedurile parlamentare şi când, în sfârşit, Regulamentul este pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale, aceştia amână dezbaterea lui.

"Mie nu-mi place chestia asta. O dezavuez. O să-i scriu doamnei Reding să-i spun care a fost poziţia reprezentanţilor PPE. Respect decizia dumneavoastră şi mă şochează", a adăugat Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici