Proiect de regulament al Camerei: Preşedintele nu mai poate fi revocat la schimbarea majorităţii

Proiectul de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor prevede că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

333 afișări
Imaginea articolului Proiect de regulament al Camerei: Preşedintele nu mai poate fi revocat la schimbarea majorităţii

Proiect de regulament al Camerei: Preşedintele nu mai poate fi revocat la schimbarea majorităţii (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Proiectul a fost depus, miercuri, la Biroul Permanent al Camerei şi urmează să intre în dezbaterea plenului în şedinţa de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul Camerei, deputatul Marcel Ciolacu.

Potrivit modificărilor propuse, preşedintele Camerei va putea fi revocat din funcţie la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia asigurării cvorumului legal.

În prezent, revocarea preşedintelui Camerei se face la schimarea majorităţii parlamentare, la propunerea a o treime din numărul deputaţilor, dacă încalcă Constituţia şi regulamentul.

Proiectul propune şi ca să fie declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu respectarea cvorumului legal, faţă de prevederile actuale când preşedintele este ales cu votul majorităţii deputaţilor.

Membrii Biroului Permanent vor putea fi revocaţi la propunerea liderilor de grup din care fac parte şi cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar în prezent aceasta se face şi la propunere a o treime din numărul deputaţilor.

În situaţia schimbării configuraţiei politice a Camerei, liderii grupurilor politice vor renegocia funcţiile în Biroul Permanent

Alte prevederi de modificare a regulamentului Camerei se referă la faptul că grupurile parlamentare ale partidelor care au fuzionat pe parcursul unei legislaturi vor deveni un singur grup sub denumirea noului partid înfiinţat la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de constituire a partidului respectiv prin fuziune, iar personalul angajat pentru munca de secretariat şi de specialitate şi logistica, autoturismele vor fi repartizate grupului rezultat, cu respectarea ponderii.

Deputaţii care pleacă de la un partid şi nu se afliliază unui grup parlamentar nu pot constitui grup parlamentar.

În 2012, la schimbarea majorităţii parlamentare, au fost înlocuiţi preşedinţii celor două Camere - Roberta Anastase cu Valeriu Zgonea, la Camera Deputaţilor şi Vasile Blaga cu Călin Popescu Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici