Proiectul Constituţiei: Preşedintele poate decide organizarea referendumului dacă Parlamentul nu se pronunţă în 30 de zile

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede că preşedintele poate stabili temele care se supun referendumului şi data acestuia şi poate decide convocarea în cazul în care Parlamentul nu a emis o hotărâre în termen de 30 de zile de la solicitarea şefului statului.

53 afișări
Imaginea articolului Proiectul Constituţiei: Preşedintele poate decide organizarea referendumului dacă Parlamentul nu se pronunţă în 30 de zile

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul modifică astfel articolul 90 din Constituţie privind referendumul, care în forma actuală prevede că : "Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional".

În proiectul de modificare, acestuia i se adaugă alte trei alineate.

Unul dintre acestea prevede că "problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României prin decret". Această prevedere este conţinută în prezent în legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Un alt alineat adăugat menţionează: "Punctul de vedere al Parlamentului asupra iniţierii refderendumului de către Preşedintele României urmează să fie exprimat printr-o hotărâre adoptată de Parlament cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la solicitarea Preşedintelui".

O prevedere similară din legea referendumului conform căreia "Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor" a fost declarată neconstituţională.

Un alt alineat menţionează că după expirarea termenului de 30 de zile "Preşedintele României emite decretul privind organizarea referendumului, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici