Proiectul Constituţiei: Răspunderea penală a miniştrilor se stabileşte prin lege organică

Proiectul de modificare a Constituţiei prevede la articolul 109 că răspunderea penală a membrilor Guvernului se stabileşte prin lege organică fiind eliminate alineatele privind solicitarea urmăririi penale a miniştrilor şi legea răspunderii ministeriale.

154 afișări
Imaginea articolului Proiectul Constituţiei: Răspunderea penală a miniştrilor se stabileşte prin lege organică

Proiectul de Constituţie: Răspunderea penală a miniştrilor se stabileşte prin lege organică (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În forma actuală, articolul 109 privind răspunderea membrilor Guvernului, prevede, la alineatele 2 şi 3: "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. (3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială".

În proiectul de modificare a Constituţiei, cele două alineate sunt eliminate, fiind înlocuite cu formularea : "răspunderea penală a membrilor Guvernului se stabileşte prin lege organică".

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului, a informat Preşedinţia.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit miercuri, 21 aprilie a.c., propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, însoţită de Proiectul de lege şi expunerea de motive. Tot astăzi, preşedintele României, în temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţie, în calitate de iniţiator al revizuirii Constituţiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Miercuri, Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.

Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult zece zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

De asemenea, procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici