Propunere PDL: Parlamentarul să fie decăzut de drept din funcţie dacă e declarat incompatibil

Parlamentarii PDL vor propune, la modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, ca parlamentarul să fie decăzuţi de drept din funcţie dacă este declarat incompatibil sau dacă a fost o hotărâre judecătorească definitivă, a declarat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga.

225 afișări
Imaginea articolului Propunere PDL: Parlamentarul să fie decăzut de drept din funcţie dacă e declarat incompatibil

Propunere PDL: Parlamentarul să fie decăzut de drept din funcţie dacă e declarat incompatibil (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax foto)

El a spus, după reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL, că au fost analizate propunerile pe care USL le-a făcut la Statutul parlamentarilor, propuneri cu care democrat-liberalii nu sunt de acord.

"În ce priveşte conflictul de interese, amendamentul propus de USL nu poate fi susţinut de noi, ci dimpotrivă, adică dacă un parlamentar este declarat incompatibil sau are o hotărâre judecătorească definitivă, noi vom veni cu un nou amendament ca să fie decăzut din calitatea de parlamentar şi nu un pur şi simplu superfigiu de a-l pedepsi o lună, o săptămână şi să rămână mai departe cu mandatul întreg, chiar dacă a greşit", a spus Blaga.

El a arătat că în ceea ce priveşte arestarea, reţinerea sau percheziţia, nu este de acord cu formularea propusă de USL şi trebuie să se rămână pe actualul regulament al parlamentarilor.

"Ajunge formularea actuală din regulamentul Camerei sau al Senatului în care ministrul Justiţiei cere după caz Camerei sau Senatului ridicarea, arestarea, pecheziţionarea unei parlamentar conform unei cereri a procurorului", a precizat Vasile Blaga.

El crede că şi în privinţa prezenţei parlamentarior trebuie menţinute prevederile din actualul regulament.

"Adică dacă un coleg în exercitarea mandatului absentează de la lucrările în plen el va face cerere către liderul de grup, dar cererea trebuie aprobată mai departe de către Biroul Permanent. Nu fiecare partid îşi rezolvă în propria ogradă absenţele, că despre asta este vorba în cererea pe care a formulează USL în actualul regualment", a explicat Blaga.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au dat, luni seară, aviz favorabil, cu amendamente şi cu unele obiecţii de neconstituţionalitate, la proiectul de lege privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Avizul a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă". Documentul va fi transmis Comisiei pentru statut, care este sesizată în fond.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici