După luni întregi proteste împotriva guvernului, protestatarii din Serbia cer acum alegeri anticipate, punând presiune asupra președintelui Aleksandar Vucic. Într-o declarație publicată pe X, manifestanții au anunțat că cer dizolvarea imediată a parlamentului, cerere suținută și de câteva partide de opoziție, a relatat marți Bloomberg.
Protestele au început după prăbușirea, la finalul anului 2023, a acoperișului unei gări, eveniment în care au murit 16 persoane. Demonstrațiile au evoluat într-o mișcare împotriva celor peste zece ani de guvernare a lui Vucic, atrăgând zeci de mii de oameni la mitinguri aproape zilnice în toată țara.
Guvernul lui Aleksandar Vucic este considerat a fi un guvern autoritar, dominat de Partidul Progresiv Sârb, al cărui lider este șeful Serbiei, de mai bine de un deceniu. Sub conducerea sa, Serbia a experimentat o consolidare semnificativă a puterii executive, iar Vucic a fost descris ca un lider care limitează spațiul democratic și libertățile fundamentale. În ciuda retoricii pro-europene și a unor reforme economice, guvernul Vucic a fost acuzat de abuzuri de putere, corupție, manipularea mass-media și controlul instanțelor judecătorești.
La scurt timp de la începerea protestelor, soluția unor alegeri anticipate a fost propusă și de către Vucic, dar majoritatea protestatarilor le-au respins, considerând atunci că partidul său ar fi favorizat. Vucic a respins cererile opoziției pentru un guvern de tranziție, non-partizan, care să asigure un teren de joc echitabil pentru campaniile partidelor.
Desele violențe din timpul protestelor care țin de aproape un an și jumătate au condus la demisia prim-ministrului Milos Vucevic, care a declarat că un vot anticipat în contextul actual ar fi „devastatoare pentru stat”. Scrutinul ordinar este prevăzut pentru anul 2027.