PSD: Vizita lui Băsescu la Curtea Constituţională, tentativă de subordonare a actului de justiţie

PSD consideră inacceptabil faptul că nici Preşedinţia şi nici Curtea Constituţională nu au informat asupra motivelor, scopului şi concluziilor vizitei şefului statului la CC, social-democraţii afirmând că este o tentativă de subordonare a actului de justiţie intereselor lui Traian Băsescu.

300 afișări
Imaginea articolului PSD: Vizita lui Băsescu la Curtea Constituţională, tentativă de subordonare a actului  de justiţie

PSD: Vizita lui Băsescu la Curtea Constituţională, tentativă de subordonare a actului de justiţie (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax foto)

Departamentul de justiţie, politici legislative şi drepturi cetăţeneşti al PSD susţine, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că Traian Băsescu le-a dat judecătorilor indicaţii despre actele normative care pot şi care nu pot fi atacate la Curtea Constituţională.

PSD aminteşte că vizita lui Băsescu la CC este a treia pe care acesta o efectuează în decursul actualului mandat.

"Considerăm inacceptabil faptul că, nici până acum, Administraţia Prezidenţială şi nici Curtea Constituţională nu au informat opinia publică asupra motivelor, scopului şi concluziilor acestei vizite, indiferent dacă ea a avut loc la invitaţia preşedintelui Curţii Constituţionale. Motivul, mai degrabă pretextul, pe care îl invocă Traian Băsescu este în afara cutumelor statului de drept care stipulează că şeful statului vizitează acestă instituţie numai în două ocazii: la preluarea mandatului şi la Ziua Constituţiei", susţine PSD.

PSD este convins că nu este câtuşi de puţin întâmplător faptul că Traian Băsescu şi-a programat inspecţia la numai o zi după ce USL a anuţat că va ataca la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă care prevede îngheţarea salariilor şi a pensiilor pentru anul 2012 şi Legea arhivelor naţionale.

"Având în vedere că, aşa după cum el însuşi a declarat, Traian Băsescu le-a dat judecătorilor indicaţii precise despre actele normative care pot şi, mai ales, care nu pot fi atacate la Curtea Constituţională, apreciem această nouă "descindere în forţă" ca fiind numai o tentativă de subordonare a actului de justiţie intereselor sale şi ale clicii politicianiste pe care o patronează. PSD îi cere lui Traian Băsescu să pună capăt acestor practici neconstituţionale şi profund imorale şi să se conformeze principiului sacru al statului de drept conform căruia, în România, nimeni nu este mai presus de lege!", afirmă PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, miercuri la prânz, timp de două ore, la Curtea Constituţională, cu judecătorii instituţiei. Întâlnirea a avut loc cu uşile închise şi nu a fost anunţată public nici de către Administraţia Prezidenţială, nici de către Curtea Constituţională. Băsescu a declarat la plecare că a discutat cu judecătorii Curţii Constituţionale despre necesitatea îmbunătăţirii calităţii actelor normative, astfel încât să nu se mai creeze confuzie în instanţe sau contradicţii cu legi existente. Băsescu a precizat că nu s-a discutat pe o lege anume, întâlnirea abordând controlul constituţional general.

El a afirmat că judecătorii Curţii au insistat asupra neclarităţilor din actele normative în general, atât Ordonanţe sau Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului, cât şi legi care, amendate în Parlament, "creează confuzie sau contradicţie cu legile existente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici