PSD vrea să modifice ordonanţele privind salarizarea bugetarilor şi plata grăzilor pentru medici

PSD anunţă că va prelua amendamentele sindicatelor şi va modifica OUG 43/2016 şi OUG 20/2016 care reglementează salarizarea bugetarilor şi care au ajuns în dezbatere parlamentară, social-democraţii susţinând că cele două acte normative creează "înechităţi majore".

4883 afișări
Imaginea articolului PSD vrea să modifice ordonanţele privind salarizarea bugetarilor şi plata grăzilor pentru medici

PSD vrea să modifice ordonanţele privind salarizarea bugetarilor şi plata grăzilor pentru medici

Parlamentarii PSD susţin că, aşa cum au fost redactate de Cabinetul Cioloş, cele două ordonanţe privind salarizarea din sectorul bugetar sunt inaplicabile şi creează inechităţi majore pentru că exclude anumite categorii profesionale- asistenţii sociali (118.000 angajaţi) şi cei care lucrează în unităţile medico-sociale (peste 3000 de angajaţi). În acelaşi timp, susţine PSD, pentru aceeaşi categorie de personal există diferenţieri inacceptabile pentru personalul TESA, între spitalele clinice şi neclinice, plata gărzilor pentru medici este calculată la salariul din 2009, nu din 2016, bazele de referinţă pentru unele categorii de personal sunt diferite (se utilizează fie baza de referinţă 2009, fie baza de referinţă 2016), iar sporurile sunt total discriminatoriu aplicate.

Social-democraţii mai susţin, într-un comunicat de presă, că nu pot fi efectuate încadrările pentru şcolile primare, şcolile speciale, cluburile sportive şcolare, pentru sute de posturi care nu se regăsesc în ordonanţă (universităţi, unităţile conexe din învăţământul preuniversitar, cămine, cantine).

"Încadrările stipulate în ordonanţele sus-amintite nu se bazează pe principiul fundamental al performanţei persoanei, fiind anulată salarizarea pe baza performanţelor profesionale. De asemenea, promovarea unei H.G. pentru aplicarea O.U.G. 43/2016 şi O.U.G. 20/2016 nu a adus clarificările necesare. (...) Comisiile de învăţământ şi, respectiv, de muncă din Senat şi Camera Deputaţilor, for decizional, vor prelua propunerile sindicatelor, le vor transforma în amendamente şi vor face corecturile necesare astfel încât cele două documente ce vor deveni legi să poată fi aplicate şi să nu producă bulvesarea societăţii", se mai arată în comunicat.

PSD va avea, marţi, 13 septembrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii sindicatelor interesate (educaţie, sănătate, administraţie publică, transporturi, justiţie etc.), la iniţiativa grupurilor sale parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor (20/2016) a fost adoptată în şedinţa Executivului din 8 iunie. Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, declara atunci că de prevederile ei vor beneficia 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a mai declarat că OUG elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a adoptat şi OUG privind salarizarea persoanelor plătite din fonduri publice, care viza în special plata gărzilor pentru medici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici