Raport MCV: Dezbaterea pe revizuirea Constituţiei să aibă suficient timp, caracter deschis şi consens

Comisia Europeană susţine, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, ca dezbaterea pentru revizuirea Constituţiei să beneficieze de timp suficient şi să aibă un caracter suficient de deschis, pentru a se putea ajunge la cel mai larg consens posibil.

235 afișări
Imaginea articolului Raport MCV: Dezbaterea pe revizuirea Constituţiei să aibă suficient timp, caracter deschis şi consens

Raport MCV: Dezbaterea pe revizuirea Constituţiei să aibă suficient timp, caracter deschis şi consens (Imagine: Shutterstock)

CE menţionează în document că în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din România a existat o discuţie cu privire la o posibilă modificare a Constituţiei.

"Este important ca procesul de reformă constituţională să se deruleze în condiţii de respectare deplină a valorilor fundamentale, cum ar fi respectarea statului de drept şi a separării puterilor. Aceasta include respectarea în continuare a Curţii Constituţionale în calitatea sa de garant al supremaţiei legii fundamentale, precum şi independenţa şi stabilitatea instituţiilor judiciare, inclusiv a organelor de urmărire penală", sondieră Comisiei Europeană.

În opinia CE, "este, de asemenea, important ca dezbaterii cu privire la eventualele reforme să i se acorde suficient timp şi un caracter suficient de deschis pentru a se putea ajunge prin procedura constituţională corespunzătoare la cel mai larg consens posibil".

"În acest context este, de asemenea, esenţial să se dea asigurări instituţiilor judiciare cu privire la faptul că le este garantată independenţa şi să se evite speculaţiile care generează un climat de instabilitate", se mai arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici