Raportul la Legea bugetului de asigurări sociale de stat pe 2011, adoptat de comisii

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au aprobat, duminică, cu 25 voturi "pentru", 21 voturi "împotrivă", raportul la proiectul Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2011, menţinând forma iniţiatorului.

89 afișări
Imaginea articolului Raportul la Legea bugetului de asigurări sociale de stat pe 2011, adoptat de comisii

Raportul la Legea bugetului de asigurări sociale de stat pe 2011, adoptat de comisii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Toate cele 22 de articole ale proiectului Legii bugetului de asigurări sociale de stat au fost adoptate în forma Guvernului, nefiind acceptat niciun amendament.

De asemenea, parlamentarii au votat şi anexele proiectului de buget pentru asigurările sociale de stat.

Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Parlamentului luni, în conformitate cu decizia Birourilor Permanente.

Reprezentanţii Ministerului Muncii au arătat că, în ceea ce priveşte veniturile, acestea au fost estimate în sumă totală de 47.893.000.000 de lei, având în vedere includerea noilor intraţi în sistem în baza noii Legi privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit căreia vor deveni participanţi la sistem persoanele din sistemul MApN, cotele de contribuţii pentru condiţii normale de muncă 20,8% - cota angajatorului, 10,5% - cota angajatului şi 0,25% - cota medie pentru fondul de asigurare la accidente de muncă şi boli profesionale.

Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011 a fost construit având în vedere valoarea punctului de pensie de 732,8, şi un număr de pensionari de 4.780.000, cu o pensie medie lunară de 749 de lei, au spus reprezentanţii Ministerului Muncii, prezenţi la lucrările comisiilor.

Aceştia au precizat că, pentru calculul ajutorului de deces, s-a avut în vedere nivelul câştigului salarial mediu brut pe economie, de 2.022 de lei pentru asigurat sau pensionar, iar pentru membrul de familie al pensionarului sau al asiguratului acesta fiind la jumătate din această sumă, de 1.011 lei.

Reprezentanţii Ministerului Muncii au mai arătat că veniturile se diminuează cu suma de 2.254.000.000, aferente transferurilor pentru pilonul doi, echivalenul a trei puncte procentuale, iar pentru asigurarea echilibrării bugetului se are în vedere o subvenţie de 13.940.000.000 de lei.

În ceea ce priveşte distribuţia cheltuielilor, acestea sunt destinate plăţii pensiilor - 98,6%, iar 1,4 % sunt cheltuieli pentru administrarea fondurilor şi pentru transmiterea la domiciliu a pensiilor prin Poşta Română - 1%, au mai specificat reprezentanţii ministerului.

Ei au precizat că şi cheltuielile aferente sistemului pentru asigurări de accidente de muncă şi boli profesionale sunt distribuite în proporţie de 86,6% pentru asistenţa sociale, 2,6% - pentru contribuţiile de sănătate pentru persoanele care se află în concediul medical, 8,8% - pentru cheltuielli de funcţionare a sistemului.

Reprezentanţii ministerului au mai arătat că partea de buget reprezentând cheltuielile are în vedere plata pensiilor pentru cei 4.780.000 de pensionari din sistemul public, la care se adaugă 81.000 de pensionari din sistemul MApN, 66.000 din sistemul ordinii publice şi 8.800 din sistemul de securitate naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici