Răspunsul lui Ponta la întrebarea dacă îi penalizează pe moldovenii care l-au susţinut pe Băsescu

Premierul Victor Ponta, aflat la Chişinău, a fost întrebat de jurnalişti dacă schimbarea recentă a şefului Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie are ca scop "penalizarea" moldovenilor care l-au simpatizat mereu pe Traian Băsescu, el răspunzând că nu acesta este scopul, ci aplicarea mai bună a legii.

1573 afișări
Imaginea articolului Răspunsul lui Ponta la întrebarea dacă îi penalizează pe moldovenii care l-au susţinut pe Băsescu

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În urmă cu o săptămână, Gheorghe Emacu (vicepreşedinte UNPR), eliberat în luna mai de premierul Victor Ponta din postul de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost instalat, tot prin decizie a premierului, la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

În acelaşi timp a fost eliberată de la conducerea instituţiei Nicoleta Eucarie, numită de fostul premier Emil Boc.

Presa locală afirmă că în prezent ar fi blocate peste 51.000 dosare prin care locuitorii Republicii Moldova solicită acordarea cetăţeniei române.

Întrebat dacă nu cumva vrea să îi "penalizeze" pe moldoveni pentru că l-au simpatizat mereu pe Traian Băsescu "inclusiv prin vot", premierul Victor Ponta a răspuns:

"A fost o perioadă în care şi românii îl simpatizau pe Băsescu şi a trecut acea perioadă. Dimpotrivă, prin toate schimbările în primul rând de personal, dar după aceea şi de proceduri la Agenţia respectivă, îmi doresc ca legea specială pe care o avem pentru cetăţenii Republicii Moldova, care permite dobândirea cetăţeniei în condiţii cu totul şi cu totul privilegiate, nu doar să producă efecte în continuare, ci dacă se poate să funcţioneze şi să fie aplicată chiar mai bine decât până acum", a spus Ponta.

El a susţinut că a fost întotodeauna un partizan al ideii că, indiferent de anumite nemulţumiri existente pe plan european, România are o datorie istorică de a procesa şi a acorda cetăţenia română celor din Republica Moldova.

"În rest, cum e cu pe cine preferă...în politică, preferinţele trec, în schimb România şi Republica Moldova vor rămâne aşa cum au fost de multe sute de ani, cu o legătură cu totul specială care, din fericire, nu are legătură cu politicienii", a adăugat Ponta.

Premierul român se află, marţi, la Chişinău, în vizită de lucru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici