REACŢIA liderilor PNL la criza din USL - Uioreanu: Nu se impune plecarea lui Antonescu/Ciprian Dobre: Cine vrea binele PNL să îşi ţină părerile pentru discuţiile din interior

Mai mulţi lideri ai PNL şi-au exprimat sprijinul faţă de preşedintele Crin Antonescu, după ce acesta a declarat, luni seară, că îşi va pune funcţia "pe masa" conducerii partidului, marţi, când are loc şedinţa BPN al partidului.

747 afișări
Imaginea articolului REACŢIA liderilor PNL la criza din USL - Uioreanu: Nu se impune plecarea lui Antonescu/Ciprian Dobre: Cine vrea binele PNL să îşi ţină părerile pentru discuţiile din interior

Horea Uioreanu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Uioreanu: Nu se impune plecarea lui Antonescu, nu a greşit. Cerem doar respectarea acordului USL

Preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, susţine că nu se impune plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL şi că nu vede unde a greşit acesta, el adăugând că liberalii cer doar respectarea acordului USL.

Liderul interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean , a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că nu se impune plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, deoarece nu crede că acesta a greşit.

Totodată, Uioreanu nu consideră necesară convocarea Congresului partidului, pentru că un astfel de for nu se convoacă "oricum şi oricând".

"Biroul Politic Naţional al PNL va discuta, marţi, situaţia din USL. Eu nu cred că se impune plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, nu văd motive pentru acest lucru şi nu văd unde a greşit. De asemenea, nu consider necesară convocarea unui Congres al PNL, pentru că un astfel de for nu se convoacă oricând şi oricum, de dimineaţa până seara. Noi cerem doar respectarea acordului USL, nimic mai mult”, a spus Uioreanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că îşi va pune funcţia "pe masa" conducerii partidului, marţi, când are loc şedinţa BPN al partidului, el arătând că totdeauna, simbolic, mandatul său a fost "pe masă".

Liderul PNL a declarat, într-o emisiune a postului B1 Tv, că îşi va pune marţi funcţia de preşedinte al PNL "pe masă, din nou, a câta oară", iar cu acest prilej se va clarifica poziţia PNL în ceea ce priveşte negocierile din USL şi situaţia guvernării.

Antonescu a fost întrebat dacă personal crede că membrii PNL ar fi dispuşi să se retragă din funcţiile publice şi să accepte ieşirea de la guvernare.

"Eu am convingerea că un număr copleşitor dintre liderii naţionali ai PNL (...) au această putere. Pe ce îmi bazez această afirmaţie? Pe faptul că au mai făcut-o", a răspuns liderul PNL.

Liderul PNL Vaslui: Nu se pune problema schimbării lui Antonescu. PNL să menţină USL

Preşedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, susţine că în acest moment nu se pune problema schimbării conducerii partidului, el apreciind şi că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare şi să menţină USL, dar cu respectarea condiţiilor stabilite la constituirea alianţei.

"Dacă apar nişte voci în plan secund, nu înseamnă că trebuie să schimbăm conducerea partidului. Domnul Ilieşiu este nou în partid şi nu este îndreptăţit să se exprime cu privire la cine să conducă PNL, în condiţiile în care sunt oameni cu state vechi, care au suportat o opoziţie cruntă. De aceea cred că se pune fals problema de a alege între x şi y. Chiar dacă nu sunt pentru, nu am nimic împotrivă să fie convocat şi un congres extraordinar, dar în care să se discute direcţia partidului, şi nu schimbarea conducerii. Deci nu se pune problema din acest punct de vedere", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele filialei judeţene Vaslui a PNL, Florin Ciurariu.

El consideră, totodată, că PNL trebuie să rămână la guvernare şi să menţină USL, însă în termenii şi condiţiile stabilite la formarea alianţei.

"PNL nu şi-a propus şi nu-şi propune să iasă de la guvernare. Avem nişte condiţii stabilite iniţial şi trebuie respectate. Nu avem de ce face concesii pentru nişte parteneri din alianţă", a adăugat Florin Ciurariu.

La rândul său, deputatul PNL de Vaslui Dan Bordeianu a spus că nu îşi doreşte schimbarea conducerii partidului şi nici ieşirea PNL de la guvernare, el întrebându-se cum rămâne cu sloganurile de campanie ale USL.

"Ce facem acum, schimbăm caii în mijlocul drumului? Dacă vrem să fim circari, facem şi astfel de treburi. Noi trebuie să mergem în continuare la guvernare, în această alianţă USL. Unde sunt sloganurile din campanie «USL pentru România puternică» şi «Împreună să ducem schimbarea până la capăt»? Avem o memorie atât de scurtă?", s-a întrebat Bordeianu.

Senator PNL de Vaslui: Nu este timp acum de schimbări în PNL. Problema e cum menţinem USL

Senatorul PNL de Vaslui Nelu Tătaru nu vede oportună schimbarea conducerii PNL, spunând că partidul "nu trebuie să îşi facă singur probleme în casă" şi că adevărata problemă o reprezintă acum găsirea unor soluţii pentru menţinerea USL.

Senatorul PNL de Vaslui Nelu Tătaru a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în acest moment nu este oportună schimbarea lui Crin Antonescu de la şefia PNL şi că senatorul Sorin Ilieşiu a fost singurul care şi-a exprimat public dorinţa de înlocuire a acestuia, luni, la şedinţa de grup de la Senat.

"Domnul senator Ilieşiu nu s-a văzut pe lista pentru alegerile europarlamentare şi atunci a început să ne bombardeze la şedinţa de grup cu tot felul de idei, cum este cea a înlocuirii preşedintelui Antonescu. Public, nu a mai fost susţinut de nimeni, dar cu siguranţă sunt mulţi pe margine care s-ar duce cu eventualul curent care s-ar putea forma în partid. Însă, părerea mea este că nu trebuie să ne facem singuri probleme în casă", a afirmat senatorul Nelu Tătaru.

El crede că principala problemă acum o reprezintă menţinerea USL.

"Nu este timp acum de schimbări în PNL. Problema este cum menţinem USL, dar cu identitatea noastră", a adăugat Tătaru.

Calimente: Antonescu are sprijin unanim în PNL

Deputatul liberal de Arad Mihăiţă Calimente spune că liderul PNL Crin Antonescu "se bucură de sprijin unanim în partid", iar "dacă cineva crede că se va stârni o răscoală în PNL, se înşală", atât Calimente, cât şi liderul PNL Arad susţinând, totodată, rămânerea la guvernare alături de PSD.

Deputatul de Arad Mihăiţă Calimente, membru în BPN al PNL, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că orice eventuale discuţii legate de schimbarea conducerii PNL "sunt absurde" şi că preşedintele Crin Antonescu este susţinut de întregul partid, iar "dacă cineva crede că se va stârni o răscoală în PNL, se înşală".

Liderul PNL Suceava: PNL poate rămâne la guvernare doar dacă Guvernul va adopta măsuri liberale

Liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, afirmă că PNL poate rămâne la guvernare doar dacă Guvernul va adopta măsuri liberale, de revigorare a economiei, spunând că el e interesat ca PNL să intre cu adevărat la guvernare, dar că are impresia că în opoziţie partidul ar putea face mai mult pentru ţară.

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în prezent în România statul este profund antiliberal, iar el consideră că PNL poate rămâne la guvernare doar în condiţiie în care Guvernul României va adopta măsuri liberale, de revigorare a economiei.

"România are nevoie de o clasă de mijloc puternică, care să aducă plusvaloare şi locuri de muncă. O Românie eminamente de stânga e o Românie a sărăciei şi a neputinţei. Dacă vom continua aşa, identitatea PNL se va pierde şi niciun liberal întreg la minte nu ar permite lucrul acesta doar de dragul a două-trei posturi în guvern", a afirmat Alexandru Băişanu.

El a subliniat că liberalii nu sunt interesaţi de cele câteva posturi în guvern, ci de o filosofie nouă de guvernare.

"Personal, nu m-am simţit nicio secundă la guvernare. Suceava a fost văduvită de fonduri, de investiţii, de proiecte majore, ceea ce îmi spune mie că Bucovina nu se află astăzi la guvernare", a spus Băişanu.

El a mai declarat că este interesat ca PNL să intre cu adevărat la guvernare, dar că are impresia că în opoziţie partidul ar putea face mai mult pentru viitorul României.

Liderul PNL Covasna: Nu sunt motive pentru înlocuirea lui Antonescu

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, spune că nu există motive pentru înlocuirea lui Crin Antonescu de la conducerea partidului, iar "mandatele, proiectele şi strategiile trebuie duse până la capăt", el afirmând, totodată, că nu este de acord cu ruperea USL, soluţia fiind "negocierea".

"Noi, PNL Covasna, nu considerăm necesară schimbarea conducerii PNL, eu cred că mandatele, proiectele şi strategiile trebuie duse până la capăt", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja.

Totodată, acesta a afirmat că nici el, dar nici organizaţiile locale ale PNL din Covasna nu sunt de acord cu ruperea alianţei USL.  

Întrebat care ar fi soluţia pentru menţinerea acesteia, Obreja a răspuns: "negocierea şi înţelegerea reciprocă”.

Ciprian Dobre: Cine vrea binele PNL să îşi ţină părerile pentru discuţiile din interior

Liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, susţine că au apărut "mult prea multe declaraţii în presă" legate de ce ar trebui să facă PNL şi că liberalii trebuie să înţeleagă că politica nu se face prin presă, iar cei care vor binele partidului să îşi ţin părerile pentru discuţiile din interiorul formaţiunii.

Preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, vicepreşedinte PNL la nivel naţional, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că au apărut "mult prea multe declaraţii în presă" legate de ce ar trebui să facă partidul, el criticând afirmaţiile senatorului Sorin Ilieşiu, potrivit căruia Crin Antonescu ar trebui schimbat din funcţia de preşedinte al PNL cu fostul premier Călin Popescu.

Dobre a refuzat să răspundă la întrebarea dacă ar fi necesară această schimbare şi s-ar impune convocarea Congresului partidului pentru alegerea unei noi conduceri, arătând că aceia care fac declaraţii în presă pe acest subiect "nu doresc binele partidului".

"Cred că au apărut mult prea multe declaraţii în presă. Fiecare liberal trebuie să înţeleagă că politica nu se face prin presă. Cei care fac aceste declaraţii în presă nu doresc binele partidului. Cine vrea binele PNL îşi ţine părerile pentru discuţiile din interiorul partidului, nu în altă parte. La ora 17.00 avem o întrunire, în care discutăm în interiorul partidului", a adăugat Dobre.

Lider PNL Braşov: Nu se pune problema schimbării conducerii partidului. Categoric nu acum

Senatorul Sebastian Grapă, vicepreşedinte al PNL Braşov, consideră că nu se pune problema schimbării conducerii partidului, cel puţin nu în acest moment, deoarece "actuala echipă de conducere are un mandat de dus la îndeplinire" şi că "imperativul momentului" este păstrarea USL.

Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX, dacă ar fi necesară schimbarea conducerii PNL, eventual cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, senatorul Sebastian Grapă a spus: "Categoric nu acum".

"Nu se pune problema acum a schimbării conducerii partidului. În niciun caz. Pentru că trebuie respectat un statut, indiferent dacă ne convine sau nu. Actuala echipă de conducere are un mandat pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire. Avem nişte obiective clar stabilite", a afirmat vicepreşedintele PNL Braşov.

El consideră că ruperea USL nu este o soluţie, singura soluţie fiind respectarea protocolului de alianţă deoarece "USL nu poate exista fără PNL".

"Păstrarea alianţei USL este imperativul momentului. Dar nu cu orice preţ, ci doar cu respectarea protocolului. Dispariţia alianţei înseamnă dispariţia tuturor miniştrilor. Guvernul s-a creat când Victor Ponta a primit mandat de la Traian Băsescu să creeze acest Guvern în cadrul alianţei USL. Odată cu dispariţia USL, dispare şi Guvernul. USL nu poate exista fără PNL. Victor Ponta trebuie să renunţe să impună un vicepremier PC, deoarece aceasta excede protocolului", a mai spus Sebastian Grapă.

Lider PNL Argeş: Cine nu ştie să ne respecte ne obligă să-l învăţăm noi să ne respecte

Liderul PNL Argeş, senatorul Ion Popa, afirmă că liderul PNL Crin Antonescu trebuie să rămână în funcţie, iar PNL să se menţină la guvernare, dar "mai vizibil şi mai puternic", el adăugând: "Cine nu ştie să ne respecte ne obligă să-l învăţăm noi să ne respecte".

"E sigur că domnul Antonescu nu trebuie să facă un pas înapoi, ci trebuie să facă paşi înainte, pentru că ne-am angajat la un proiect politic, iar noi suntem alături de domnia sa. În niciun caz nu trebuie să facă ceea ce a sugerat colegul nostru. Pe de altă parte, colegul nostru (Sorin Ilieşiu-n.r.) face un lucru care nu se face. Dânsul e mai nou în partid, sau, mă rog, Noi ar trebui să fim alături de preşedintele partidului, nu să venim cu tot felul de variante din acestea, un pas înapoi, un pas înainte şi aşa mai departe", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, senatorul Ion Popa.

El a mai spus că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare, "mai vizibil" decât până acum, iar liderii partidului să aducă în atenţia partenerilor din USL protocolul şi programul de guvernare ale Uniunii.

"Va trebui ca prezenţa noastră să fie mult mai puternică, mult maI vizibilă, mult mai consistentă decât până acum. Că s-a ajuns în situaţia asta s-a ajuns nu de ieri, de azi, s-a ajuns de-a lungul timpului pentru că unii dintre noi nu au făcut ceea ce trebuie şi când trebuie. Prin urmare, va trebui ca preşedintele partidului împreună cu ceilalţi lideri care participă la aceste discuţii să pună în faţa colegilor noştri de la PSD şi de la PC protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale, proiectul de guvernare al Uniunii Social Liberale cu care am mers în faţa oamenilor şi ne-au votat şi toate negocierile care au fost făcute. Lucrurile astea trebuie respectate. Iar dacă cineva îşi imaginează că noi vrem să facem anumite lucruri cu orice preţ se înşală amarnic, iar cine nu ştie să ne respecte ne obligă să-l facem noi, să-l învăţăm noi să ne respecte", a mai afirmat preşedintele PNL Argeş.

Întrebat cine sunt cei despre care spune că nu au făcut ceea ce trebuie şi când trebuie, senatorul Ion Popa a răspuns: "Mă refer în primul rând la prestaţia pe care au avut-o unii dintre colegii noştri atât în spaţiul public, cât şi în demnităţile pe care le-au avut de-a lungul timpului. Prestaţia lor trebuia să fie mult mai fermă". 

Liderul PNL Vâlcea: Cred că Antonescu va primi un vot de încredere la BPN; PNL să rămână la guvernare

Preşedintele filialei judeţene Vâlcea a PNL, Cristian Buican, spune că, în opinia sa, Crin Antonescu va cere şi va primi un vot de încredere în Biroul Permanent Naţional convocat marţi, el adăugând că PNL Vâlcea doreşte rămânerea liberalilor la guvernare, "în condiţiile protocolului USL".

"Cred că diseară la Biroul Permanent preşedintele partidului va cere un vot de încredere Biroului Permanent şi opinia mea este că îl va primi, în sensul că va fi mandatat să ducă la îndeplinire hotărârile Delegaţiei Permanente  şi ale Biroului Permanent de săptămâna trecută", a declarat Cristian Buican, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, PNL Vâlcea susţine rămânerea PNL la guvernare, "în condiţiile protocolului USL".

Întrebat ce părere are despre afirmaţiile senatorului Sorin Ilieşiu care a propus ca liderul Crin Antonescu  să fie schimbat din funcţia de preşedinte al PNL, Cristian Buican a spus: "Nu ştiu la ce se referă domnul senator, dar probabil că nici nu contează asta”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici