Reguli de intervenţie modificate după cazul ursului Arthur, ucis de un prinţ austriac în Covasna. Tanczos Barna propune reducerea derogării

Ursul brun ucis de prinţul austriac în Covasna schimbă regulile de intervenţie şi prevenţie, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, care a propus reducerea termenului derogării pentru extragere la 60 de zile. Două anchete sunt în desfăşurare.

814 afișări
Imaginea articolului Reguli de intervenţie modificate după cazul ursului Arthur, ucis de un prinţ austriac în Covasna. Tanczos Barna propune reducerea derogării

Tanczos Barna propune reducerea derogării

Ministrul Barna Tanczos a spus că, în România, la momentul de faţă, legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie, însă cotele actuale sunt doar de intervenţie, în vreme ce cotele de prevenţie încă nu au fost permise, deşi legislaţia le prevede de anul trecut, din luna mai.

„Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele: o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, iar a doua anchetă de Garda Forestieră. Vorbim de două anchete paralele. Cele două anchete sunt în curs”, a spus Barna Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că nu vrea să se antepronunţe şi nici să influenţeze în vreun fel anchetele.

El a făcut, însă, referire la ordinul emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în data de 17 februarie, un ordin de derogare, prin care se permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare.

„Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina asociaţiei de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agenţiile judeţene şi de către Garda Forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar: dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi, în acelaşi timp, trebuie clarificat şi demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere. Sunt extrem de importante aceste aspecte”, spune Tanczos.

Acesta crede că este regretabil că unii dintre colegii său se antepronunţă în perioada de anchetă, iar el precizează că va aştepta să primească raportul oficial.

Despre asociaţia care a depus solicitare de derogare pentru ursul din Covasna, ministrul Barna Tanczos a spus că au fost trei cereri, din care două au fost respinse.

„Trebuie să menţionăm că la minister, în ultimii aproape 2 ani, din iulie 2019 şi până acum, au fost depuse peste 300 de solicitări de derogare, unele dintre ele au fost aprobate, altele respinse. În cazul acestei asociaţii, de exemplu, au fost 3 solicitări, două respinse şi una aprobată. Cele trei solicitări se referă la 3 exemplare de urs care au atacat animale, au intrat în gospodării şi au pus în pericol gospodării, bunuri şi viaţa umană. Două au fost refuzate din lipsă de documente”, a spus ministrul.

Potrivit lui Tanczos, cel mai important, după finalizarea anchetei, este reanalizarea procedurii de acordare a derogărilor, iar el a propus reducerea la doar 60 de zile a unei astfel de derogări de extragere.

„Trebuie să revedem şi să reorganizăm perioada de valabilitate a acestor derogări. Această valabilitate a fost, la un moment dat, de până la sfârşitul anului calendaristic, după aceea s-a redus la 60 de zile. Eu am propus reducerea şi mai drastică, astfel încât dacă în câteva săptămâni nu se identifică acel urs care a provocat pagube sau a atacat oameni şi nu se poate face extragerea, să îşi piardă valabilitatea acel document şi eventual să fie refăcute documentaţiile”, a spus Barna Tanczos.

Ministrul a precizat că nu este de acord ca aceste cote de intervenţie să fie folosite în alt scop decât ca intervenţie imediată, precisă, pentru eliminarea acelui exemplar care creează probleme. În cazul lui Arthur, se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea.

„Nu are rost să aşteptăm un an de zile să vedem dacă îl mai vedem sau nu, nu are nicio logică ca această extragere să fie făcută de altcineva decât membrii acelei asociaţii de vânătoare. În cazul de faţă (...) se presupune că această extragere nu a fost făcută de un membru al asociaţiei care a solicitat extragerea. Vom reanaliza aceste condiţii, pentru că intervenţia, chiar şi prevenţia, sunt două excepţii prevăzute inclusiv de directiva europeană, care vin şi trebuie să rezolve problemele punctuale imediat pentru a înlătura un pericol. Nimic altceva. Le-am cerut colegilor mei să urgentăm aceste discuţii şi procedurile pentru următoarele intervenţii şi prevenţii astfel încât dacă vorbim de intervenţie să fie strict în interesul cetăţenilor, al protejării vieţii umane şi a bunurilor, animalelor, care sunt în proprietatea cetăţenilor”, a mai spus ministrul.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de prinţul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul.

Ecologiştii au acuzaţii grave şi cer ajutorul Poliţiei şi al Guvernului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici