Reuniune G20: Janet Yellen condamnă "războiul brutal şi nedrept" al Rusiei în Ucraina

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen a condamnat "războiul brutal şi nedrept" al Rusiei în Ucraina şi a declarat că oficialii ruşi din domeniul finanţelor care participă vineri la reuniunea G20 din Indonezia sunt responsabili pentru "consecinţele îngrozitoare" ale războiului.

358 afișări
Imaginea articolului Reuniune G20: Janet Yellen condamnă "războiul brutal şi nedrept" al Rusiei în Ucraina

Reuniune G20: Janet Yellen condamnă "războiul brutal şi nedrept" al Rusiei în Ucraina

Yellen, vorbind la sesiunea de deschidere a reuniunii miniştrilor de finanţe şi a bancherilor centrali din cadrul Grupului celor 20 de state din Indonezia, pe insula indoneziană Bali, l-a salutat pe ministrul ucrainean de finanţe şi a dat vina pentru efectele negative ale războiului "exclusiv" pe Rusia.

Ministrul adjunct de finanţe rus Timur Maksimov se află în Bali pentru întâlniri, în timp ce ministrul de finanţe Anton Siluanov participa virtual atunci când Yellen a vorbit, a declarat o sursă familiarizată cu acest subiect.

Yellen a declarat joi reporterilor că oficialii ruşi nu au ce căuta la reuniunea din această săptămână a Grupului celor 20 de economii majore şi a cerut comunităţii globale să tragă Rusia la răspundere pentru război şi pentru impactul dramatic al acestuia asupra preţurilor la energie şi a creşterii insecurităţii alimentare.

Şeful Finanţelor din SUA a îndemnat membrii G20 să mărească şi să accelereze asistenţa financiară pentru a ajuta Ucraina, al cărei ministru de finanţe, Serhiy Marchenko, a fost prezent la sesiunea de deschidere.

"Condamn războiul brutal şi nedrept al Rusiei în cei mai fermi termeni posibili", a spus Yellen. "Prin declanşarea acestui război, Rusia este singura responsabilă pentru efectele negative asupra economiei globale, în special pentru creşterea preţurilor la materiile prime."

Ea a spus că oficialii ruşi care au participat la reuniune "adaugă la consecinţele îngrozitoare ale acestui război prin sprijinul lor continuu pentru regimul Putin".

"Împărtăşiţi responsabilitatea pentru vieţile nevinovate pierdute şi pentru preţul uman şi economic continuu pe care războiul îl provoacă în întreaga lume", a spus ea, adresându-se oficialilor ruşi.

Yellen face presiuni pentru ca alte ţări să susţină o propunere de plafonare a preţului petrolului rusesc pentru a contribui la scăderea preţurilor la energie şi la menţinerea fluxurilor globale de petrol după ce sancţiunile europene şi, potenţial, britanice şi americane privind transportul de petrol rusesc vor intra în vigoare la sfârşitul anului.

Nu este clar dacă oficialii occidentali vor părăsi sala atunci când vor vorbi oficialii ruşi, aşa cum au făcut-o la Washington în timpul ultimei reuniuni a oficialilor financiari din G20.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici