Rezultate EXIT-POLL Alegeri Europarlamentare 2024: Alianţa PSD-PNL obţine peste jumătate din voturi la alegerile europene / Care va fi proiecţia noului Parlament European

  • Duminică, 9 iunie 2024, au loc alegerile europarlamentare şi cele locale, comasate într-un singur tur.
  • 18 milioane de cetăţeni români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege viitorii reprezentanţi în Parlamentul European.
  • Alianţa PSD-PNL a obţinut 53% din voturi privind alegerile europarlamentare, în timp ce AUR şi Alianţa Dreapta Unită sunt pe locurile 2, cu 15%, respectiv 3, cu 11%.
  • Emmanuel Macron dizolvă Parlamentul francez după victoria zdrobitoare a extremiştilor de dreapta din Franţa la alegerile europarlamentare.
Urmărește
3170 afișări
Imaginea articolului Rezultate EXIT-POLL Alegeri Europarlamentare 2024: Alianţa PSD-PNL obţine peste jumătate din voturi la alegerile europene / Care va fi proiecţia noului Parlament European

Alegeri Europarlamentare 2024. Care sunt judeţele fruntaşe şi cele codaşe privind prezenţa la urne, ora 17:00

AICI pot fi consultate primele rezultate exit-poll de la Alegerile Europarlamentare 2024.

Proiecţia noului Parlament European

Au început să apară primele estimări exit-poll la nivelul blocului comunitar privind alegerile europarlamentare care s-au desfăşurat în perioada 6-9 iunie.

Publicaţia POLITICO a realizat şi prima proiecţie a noului Parlament European. Potrivit acesteia, grupul PPE (Partidul Popular European) este cotat cu 186 de locuri ocupate în noua formulă, reprezentând 25,8% din numărul total de eurodeputaţi, fiind urmat de Socialiştii&Democraţii (S&D), cu 133 de locuri, reprezentând 18,5%. 

În continuare, grupul Renew Europe ar urma să ocupe 82 de locuri în Parlamentul European, ocupând 11,4% din locuri, iar grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) ar ocupa 9,7% din noua proiecţie, cu 70 de locuri.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) au 60 de locuri, Verzii - 53, iar grupul Stângii din Parlamentul European ar urma să ocupe 36 de locuri. 

Cei neafiliaţi vreunui grup în Parlamentul European vor ocupa 100 de locuri, potrivit proiecţiei, reprezentând 13,9% din locurile totale. 

Spre deosebire de alegerile europarlamentare din 2019, PPE ar avea cu 4 locuri mai mult, în timp ce Socialiştii&Democraţii ar urma să aibă cu 21 de locuri mai puţin. Grupul Renew Europe ar urma să aibă cu 26 de locuri mai puţin în noua configuraţie a Parlamentului European, iar Verzii vor avea şi ei cu 21 de locuri mai puţin în noul mandat.

Neafiliaţii de la alegerile europarlamentare din acest an sunt într-un număr considerabil mai mare faţă de scrutinul din 2019, în noua proiecţie având 100 de locuri alocate, spre deosebire de 57 de locuri în 2019.

Conservatorii şi Reformiştii obţin cu 8 locuri mai mult în noul Parlament European, ajungând la 70 de locuri faţă de 62 câte au avut în scrutinul european din 2019.

Macron dizolvă parlamentul francez după anunţarea exit-poll-urilor privind alegerile europarlamentare din Franţa

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a dizolvat duminică parlamentul, în urma înfrângerii zdrobitoare a partidului său în faţa partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN) în alegerile europarlamentare.

Alegerile pentru camera inferioară vor fi convocate pentru 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin pe 7 iulie.

„Franţa are nevoie de o majoritate clară, în seninătate şi armonie. A fi francez, în fond, înseamnă să alegi să scrii istoria, nu să fii condus de ea", a declarat Macron.

La ora locală 20:00, a fost anunţat un exit-poll care arăta că RN se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în faţa formaţiunii de la guvernare Renaissance, 14,9%.

Rezultate alegeri europarlamentare 2024 în România

Potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, la ora 21:00, prezenţa la urne alegerile pentru Parlamentul European este de peste 50% în mai multe oraşe din sudul ţării. În două dintre acestea, peste 60% dintre alegători s-au prezentat la urne.

Acestea sunt:

  • Olt: 61,39%
  • Giurgiu: 61,67%
  • Teleorman: 59,87%
  • Sălaj: 58,33%
  • Gorj: 58,09%
  • Vâlcea: 57,92%
  • Dâmboviţa: 57,21%
  • Călăraşi: 56,92%
  • Mehedinţi: 56,28%
  • Bihor: 56,03%

La coada clasamentului se află, printre alte oraşe, şi Bucureştiul:

  • Vaslui: 37,48%
  • Galaţi: 42,24%
  • Iaşi: 42,09%
  • Bucureşti: 43,27%
  • Brăila: 48,17%

Până în acest moment, peste 9,3 milioane de persoane şi-au exercitat dreptul de vot pentru alegerile locale şi europarlamentare, prezenţa la cele europene fiind mai mare. Până la ora 20:00, prezenţa pentru ambele tipuri de alegeri a depăşit 45%, mai mare comparativ cu alegerile locale din 2020, respectiv cele europarlamentare din anul 2019.

Informaţiile în timp real privind prezenţa la vot, declaraţii şi primele rezultate oficiale pot fi urmărite AICI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici