România, cea mai coruptă ţară din UE

România este cea mai coruptă dintre statele membre ale Uniunii Europene, ridicând media corupţiei din UE, relevă Barometrul Global al Corupţiei pentru 2007 realizat de Transparency International (TI) şi dat publicităţii, joi, de liderii filialei româneşti a organizaţiei.

2 afișări
Imaginea articolului România, cea mai coruptă ţară din UE

România, cea mai coruptă ţară din UE

Conform datelor prezentate, joi, de TI România, o treime dintre români susţin că au dat mită pentru a obţine diferite servicii publice. Cu cei 33 la sută dintre repondenţi care au răspuns afirmativ întrebării în acest sens, România se clasează de departe pe primul loc între ţările din Uniunea Europeană care au fost incluse în baza de sondare a TI pentru Barometrul din 2007.

Liderul TI România, Victor Alistar, s-a declarat îngrijorat de creşterea numărului românilor care susţin că au dat mită în 2007, considerând-o "alarmantă" dat fiind faptul că, în 2006, doar unul din cinci români declara că a dat mită în cursul anului pentru diferite servicii publice.

"Este o creştere de aproape 50 la sută a celor care susţin că, într-un fel sau altul, într-o formă sau alta, au fost nevoiţi să dea mită în 2007 faţă de anul trecut", a declarat Alistar.

Următoarea clasată în topul Transparency International este Lituania, cu 29 la sută, pe locul trei situându-se Grecia, cu 27 la sută dintre repondenţi susţinând că au dat mită pentru a obţine diverse servicii.

Cele trei sunt urmate, la mare distanţă, de Cehia, cu 13 la sută dintre repondenţi susţinând că au dat mită în 2007, în vreme ce toate celalalte 18 state europene luate în discuţie - printre care şi unele care nu sunt membre UE precum Norvegia, Islanda sau Elveţia, au avut sub şapte la sută, media totală pe zona denumită în studiu "EU plus" fiind de 5 procente.

Dealtfel, România este singura ţară din UE care se află în grupul de state cel mai afectate de corupţie - cele în care, potrivit percepţiei populaţiei, mai mult de 30 la sută dintre locuitori au dat mită în decursul anului. Alături de România, în "plutonul fruntaş al ţărilor percepute ca fiind corupte" - aşa cum l-a denumit liderul TI România Victor Alistar - se mai află Albania, Cambodgia, Camerun, Macedonia, Kosovo, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Senegal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici