România vrea să cumpere 263 de rachete antitanc Javelin, cu 80 milioane de dolari

România vrea să cumpere 263 de rachete antitanc Javelin cu 80 de milioane de dolari. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare militară către Guvernul României.

388 afișări
Imaginea articolului România vrea să cumpere 263 de rachete antitanc Javelin, cu 80 milioane de dolari

România vrea să cumpere 263 de rachete antitanc Javelin, cu 80 milioane de dolari

Monitorul Apărării şi Securităţii a transmis, miercuri, că Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a emis certificarea necesară, notificând Congresul cu privire la această posibilă vânzare. Guvernul României a solicitat cumpărarea a două sute şaizeci şi trei (263) de rachete Javelin FGM-148F şi douăzeci şi şase (26) de unităţi de lansare Javelin Light Weight Command (LWCLU).

Pachetul logistic cuprinde sisteme de antrenament, rachete de exerciţiu, asistenţă tehnică, alte echipamente şi servicii asociate.

Costul total estimat este de 80 de milioane de dolari.

„Sistemele portabile antitanc Javelin şi-au dovedit eficienţa în războiul din Ucraina, forţând armata rusă să-şi modifice blindatele şi să construiască cuşti metalice deasupra lor. Rusia a pierdut mii de blindate în război. În vara anului 2022, preşedintele american Joe Biden explica succesul armatei Ucrainei, care reuşise să alunge trupele ruseşti din jurul Kievului: pentru fiecare tanc rusesc, Ucraina a avut 10 sisteme portabile antitanc”, se arată într-un comunicat al Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS).

Potrivit comunicatului, contractorii principali vor fi Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture din Orlando, FL şi Tucson, AZ.

Preţul unei singure rachete Javelin ajunge la 250.000 de dolari şi tot atât costă o unitate de lansare.

O rachetă cu diametru de 127 mm are o masă de 16 kg, la care se adaugă 6,5 kg tubul de lansare, şi poate distruge un tanc de la distanţa de 4 km. Racheta poate fi folosită în două moduri, atac direct sau sau de sus, mult mai eficient dacă blindatul nu are sisteme suplimentare de protecţie, se mai precizează în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici