Rovana Plumb: PSD nu doreşte ca o Rezoluţie PE pentru România să ducă la sancţiuni

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care să nu recomande însă sancţiuni.

493 afișări
Imaginea articolului Rovana Plumb: PSD nu doreşte ca o Rezoluţie PE pentru România să ducă la sancţiuni

Rovana Plumb: PSD nu doreşte ca o Rezoluţie PE pentru România să ducă la sancţiuni (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

Eurodeputatul a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.

Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.

Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.

Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

Premierul Emil Boc se va întâlni, sâmbătă după-amiază, cu europarlamentarii PDL, pentru a discuta despre acţiunile politice ale formaţiunii democrat-liberale în Parlamentul European, ca reacţie la acţiunile PSD şi PNL în forul legislativ european, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Conform surselor citate, întâlnirea va avea loc la ora 15.00, la sediul PDL din Aleea Modrogan nr.22.

"Vom discuta acţiunile politice în Parlamentul European, ca reacţie la ceea ce face USL în PE", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea eurodeputaţilor partidului cu premierul Emil Boc se va discuta despre activitatea democrat-liberalilor în PE şi implicaţiile acesteia în ţară.

"Nu am fost informat oficial care va fi subiectul de discuţie, dar am înţeles că, într-un cadru mai larg, va fi vorba despre activitatea noastră acolo şi implicaţiile ei în ţară", a declarat Bodu pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că nu ştie dacă este o consecinţă a acţiunilor PSD în PE, dar că "ceea ce a făcut Victor Ponta este pervers".

"Este incalificabil modul în care Victor Ponta a deformat realitatea în Parlamentul European, în această săptămână", a mai spus eurodeputatul PDL.

Întâlnirea dintre premierul Emil Boc şi eurodeputaţii PDL are loc după ce, vineri seară, partidul anunţa că preşedintele PDL s-a aflat la Cotroceni, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi mai mulţi miniştri, la o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez.

La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.

Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amânarea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Preşedintele PSD le-a spus liderilor PE că România a fost "victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică, a mecanismelor democratice" în ultimii doi ani.

Ponta a afirmat că în ultimele zile zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din România împotriva actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a anunţat o posibilă asumare a răspunderii în Parlament pentru Legea sănătăţii.

PSD doreşte să determine grupurile social-democrat şi liberal-democrat din Parlamentul European să solicite adoptarea unei rezoluţii în legătură cu "derapajul democratic" din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici