SCANDALURILE din Parlamentul României: De la "Ferma Animalelor" la "prinţesă". Cum a ajuns plenul un stadion

Scandaluri, muzică şi live pe Facebook. Discuţiile au ajuns în aceste zile la un nou nivel în Parlamentul României. În timp ce liderii USR acuză Puterea că obstrucţionează dreptul aleşilor Opoziţiei, de cealaltă parte liderii PSD-ALDE susţin că circul a fost adus de USR în Parlament.

1544 afișări
Imaginea articolului SCANDALURILE din Parlamentul României: De la "Ferma Animalelor" la "prinţesă". Cum a ajuns plenul un stadion

SCANDALURILE din Parlamentul României: De la "Ferma Animalelor" la "prinţesă". Cum a ajuns plenul un stadion

Prima scenă a avut loc în data de 6 decembrie. Deputata USR Cosette Chichirău şi senatorul PSD Şerban Nicolae s-au certat, în direct, pe Facebook. Parlamentatul USR a vrut să arate prietenilor din mediul virtual cum se desfăşoară dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor la Statutului magistraţilor.

Ajunsă la masa lui Şerban Nicolae, scandalul a fost asigurat. Chichirău l-a acuzat pe pesedist că fură, iar senatorul a catalogat-o ”proastă” şi ”asistată social”. La un moment dat, Şerban Nicolae i-a aruncat parlamentarei USR. ”Eu am o poză în care faceţi sex anal”.

"Nu e important cum am fost insultată eu. Important e ce se întâmplă cu justiţia din România. Avem de-a face cu un grup infracţional organizat şi orice deputat care votează acestă lege e în complicitate cu acest grup. Eu nu mă simt jignită. Domnul Şerban Nicolae nu mă poate jigni", a spus, ulterior, Cosette Chichirău.

Şerban Nicolae a declarat că nu îşi va cere scuze parlamentarului USR, ci doar electoratului care l-a trimis în Parlament.

Total neaşteptat pentru USR, acuzaţii au venit şi din partea Opoziţiei. Adriana Săfotiu, parlamentar PNL, a reproşat modul în care aleşii USR au ales să se comporte în plen.

"Ziua de ieri, aşa cum s-a desfăşurat în spatiul virtual şi în spaţiul real (plenul Camerei Deputaţilor) poate fi suportul unui studiu despre manipulare, despre goana după imagine, despre încălcarea regulilor, inclusiv de cei care le invocă acerb, despre continua compromitere a actului de legiferare şi dezbatere în Parlament, cu instrumente diferite, dar cu acelaşi final. Dacă nu aş fi fost acolo, până la finalul şedinţei (22.50) şi aş fi urmărit doar ceea ce se vedea pe Facebook sau la TV chiar aş fi crezut că PNL a părăsit plenul”, a scris Adriana Săftoiu, pe Facebook.

Scandalurile au continuat şi în zilele ce au urmat şi nu au ocolit comisia în care se dezbăteau modificările la Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Marţi, după ce propunerea de suspendare a şedinţei a fost respinsă de membrii comisiei, între deputatul USR Stelian Ion şi alesul PSD, Cătălin Rădulescu, a avut loc un schimb de replici:

„Este un abuz”, a replicat Stelian Ion.

„Băi, tu ne abuzezi. Eşti incredibil, pleacă!”, i s-a adresat Rădulescu lui Stelian Ion.

În momentul în care Stelian Ion a spus că ia în calcul să părăsească lucrările şedinţei, Rădulescu i s-a adresat din nou: „Ce vrei, să te sinucizi, ce vrei să faci? Lasă-ne să dezbatem ce avem de dezbătut”.

"Nu mă sinucid, domnule Rădulescu, vorbiţi aiurea", a replicat Stelian Ion.

Nici seara nu a fost mai liniştită. Dezbaterile, care au durat până noaptea, au fost întrerupte de două ori din cauza muzicii. La iniţiativa USR, în boxele comisiei speciale pentru legile Justiţiei a răsunat Recviemul lui Mozart.

"E un Recviem pentru Justiţie. Aţi îngropat Justiţia", a spus deputatul USR Stelian Ion, adresând-se majorităţii PSD-ALDE.

"Sper ca va inspiră pasajul acesta", le-a spus Stelian Ion parlamentarilor majorităţii la un pasaj muzical în care se auzea "Aleluia".

Miercuri, deputatul USR, Cătălin Drulă, a sesizat Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), după ce deputaţilor Uniunii care au vrut să-şi susţină amendamentele la Legile justiţie în plen le-a fost blocat accesul la intrarea în plenul Senatului.

„Eu am văzut că colegii mei erau acolo, îmbrânciţi de domnul acela, şi m-am dus să sesizez SPP-ul şi ei mi-au spus că au sesizat Poliţia, la rândul lor, şi că şeful de Dispoziţie pe Parlament va veni acolo, dar nu ştiu ce s-a mai întâmplat, pentru că a trebuit să revin la plen la Camera Deputaţilor” a declarat Drulă, pentru MEDIAFAX.

Apoi, scandalul s-a mutat pe holul Camerei Deputaţilor, acolo unde parlamentarul USR Mihai Goţiu l-a abordat pe şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Domnul preşedinte a încălcat azi de mai multe ori regulamentul. Şi vreau să transmit că azi a trecut o lege prin încălcarea acestui regulament şi arată cum e condusă discreţionar România", a spus senatorul USR Mihai Goţiu.

"Toată lumea vede cum vă comportaţi în plen. Nu respectaţi regulamentul şi vreţi permanent să faceţi în Senat şi în Parlament un circ. Eu nu vă permit acest lucru. Atâta timp cât sunt preşedintele Senatului, circul nu are ce să caute. Îl faceţi la dumneavoastră la partid, în stradă, unde doriţi, dar nu în Senat. Regulamentul este pentru toată lumea", a fost replica lui Tăriceanu.

A venit ziua de joi şi votul pe proiectul care modifică Legea 317/2004 privind CSM. Acesta a trecut de Senat în timp ce mai mulţi parlamentari USR fluierau şi ţineau ridicate pancarte pe care scria „Toţi pentru Justiţie”.

„Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, a fost mesajul de joi al preşedintele de şedinţă, senatorul PSD, Claudiu Manda.

„N-am să vă ascund un lucru: în Senat şi în Parlament asistăm, de ceva vreme, la un comportament cum eu n-am mai văzut şi sunt aici de destul de multă vreme. Un comportament al celor din partea USR care denotă o doză de exhibiţionism şi la ambiţia de a se transforma, tot felul de neica-nimeni în vedete, prin atitudini de genul pe care le-am văzut. În ceea ce priveşte jignirile, pot să vă spun că unul din colegii de la USR mi-a atras atenţia că o colegă a fost jignită când cineva, n-am auzit, dar să presupunem că a fost autentic, i s-a spus cameristă. Acum, când lui Şerban Nciolae i se spune avocatul penalilor de către un membru al USR, şi nu e jignire, dar i se spune unei domnişoare USR cameristă şi e jignire, am nişte dubii. E clar că cei de la USR nu au nişte repere încă suficient consolidate în ceea ce priveşte comportamentul în Parlament şi nici nu judecă cu aceeaşi unitate de măsură”, a afirmat joi Tăriceanu.

Tot joi, parlamentarii USR au împărţit aleşilor puterii cartea "Ferma Animalelor", lucru care a iscat noi tensiuni între Putere şi Opoziţie.

Senatorul USR, Florina Presadă, a declarat că, în momentul în care a vrut să îi dea o carte senatorului PSD, Liviu Brăiloiu, acesta a înjurat-o în plenul Senatului. Presadă a confirmat că Brăiloiu i-a spus "Prinţeso, sugi ..."

„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot să vă relatez, în schimb, contextul. Şi anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărţi membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre „Ferma Animalelor”, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărţile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început să mă insulte şi să mă injure. Nu este prima dată, voi face o plângere împotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde există un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era preşedinte de şedinţă, să suspende şedinţa, însă a refuzat să facă acest lucru”, a susţinut Florina Presadă la Parlament.

Brăiloiu a negat acuzaţiile şi susţine că i-a spus colegei sale "La mulţi ani". Aceeaşi variantă o spune şi Niculae Bădălău, preşedinte executiv PSD, prezent la întreaga scenă.

„I-am urat 'La mulţi ani', ceea ce e frumos şi elegant, nu? De Crăciun, se zice că trebuie să fim mai buni. Crăciunul durează două zile, după aceea mai vedem. Dacă ştiţi dumneavoastră altă replica, vorbiţi cu dumneaei. Nu am de ce să-i cer scuze”, a precizat Brăiloiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici