Schimb de scrisori Corlăţean-Lavrov la 10 ani de la semnarea Tratatului politic de bază româno-rus

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov, au făcut un schimb de scrisori cu ocazia aniversării a 10 ani de la semnarea pe 4 iulie 2003 a Tratatului politic de bază între România şi Federaţia Rusă.

184 afișări
Imaginea articolului Schimb de scrisori Corlăţean-Lavrov la 10 ani de la semnarea Tratatului politic de bază româno-rus

Schimb de scrisori Corlăţean-Lavrov la 10 ani de la semnarea Tratatului politic de bază româno-rus (Montaj foto)

Schimbul de scrisori a fost făcut prin intermediul ambasadorului rus la Bucureşti, Oleg Malghinov, şi secretarului de stat în MAE Bogdan Aurescu, care au participat joi la o conferinţă la sediul Ministerului de Externe dedicată celei de a 80-a aniversări de la semnarea pe 3 şi 4 iulie 1933 a Convenţiilor Titulescu-Litvinov privind Definiţia Agresiunii.

Lavrov apreciază în scrisoarea sa că "acest document a devenit confirmarea intenţiei comune pentru întărirea încrederii reciproce, reînnoirea întregului complex al relaţiilor bilaterale, ieşirea lor la un nou nivel calitativ care corespunde realităţilor Europei de astăzi".

Şeful diplomaţiei ruse apreciază că prin Tratatul politic de bază s-a pus "un solid fundament de drept pentru dezvoltarea stabilă şi progresivă a legăturilor ruso-române pe spectrul larg de direcţii, însuşirea mai completă a potenţialului existent al cooperării pentru o perspectivă îndelungată".

Şi ministrul Corlăţean punctează în scrisoarea sa că "semnarea documentului a marcat un moment important pentru aşezarea relaţiilor bilaterale româno-ruse pe un fundament modern, încununând astfel, deşi după eforturi îndelungate de negociere, dialogul constructiv la nivelul serviciilor diplomatice român şi rus şi oferind, totodată, noi perspective pentru colaborarea viitoare în domenii de interes pentru România şi Federaţia Rusă".

Ministrul român vorbeşte şi de "acumulări pozitive" înregistrate în ultimul timp în relaţia dintre cele două ţări.

"Acumulările pozitive înregistrate în ultimul timp în domeniul cooperării economice, interparlamentare, culturale, precum şi completările aduse cadrului juridic bilateral evidenţiază eforturile de astăzi ale serviciilor noastre diplomatice de a acţiona în spiritul Tratatului politic de bază semnat cu zece ani în urmă. Constat cu satisfacţie că există un potenţial semnificativ de cooperare la nivelul relaţiilor bilaterale", mai spune Corlăţean în scrisoarea sa.

MAE a anunţat pe 7 iunie că în cursul lunii iulie ministrul Corlăţean va face o vizită oficială la Moscova, la invitaţia omologului său. Ultima vizită a unui şef al diplomaţiei române în Federaţia Rusă a avut loc în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici