Şedinţă la USL, după propunerile lui Ponta pentru şefia DNA şi procurori şefi

Liderii USL s-au întâlnit, miercuri, la ora 16.00, la Senat, după ce premierul Victor Ponta a avansat în cursul dimineţii propunerile de procurori şefi. Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

922 afișări
Imaginea articolului Şedinţă la USL, după propunerile lui Ponta pentru şefia DNA şi procurori şefi

Şedinţa USL a început (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a sosit, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, la cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde are loc şedinţa USL.

Până acum, la cabinetul lui Antonescu au mai sosit Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Daniel Constantin, Tudor Chiuariu, Klaus Iohannis, Eduard Hellvig, Marian Oprişan, Valeriu Zgonea.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu a avut nicio discuţie cu Dan Voiculescu în ultimele luni de zile şi este eronată informaţia că ar fi vorbit cu acesta despre portofoliul Justiţiei, acuzând "unele" instituţii de presă că-şi "bat joc de proprii telespectatori şi cititori".

Liderul PNL ţinut să infirme informaţiile vehiculate în presă privind o discuţie cu Dan Voiculescu despre ministerul Justiţiei.

"Văd că se contaminează şi că există şi alte instituţii de presă care preiau o minciună gogonată, şi anume că pe subiectul ministerului Justiţiei aş fi avut o discuţie cu domnul Dan Voiculescu. Cred că pe parcursul acestui an calendaristic – în orice caz de câteva luni bune – nu l-am întâlnit pe dnul Dan Voiculescu şi nu am vorbit şi nu am comunicat în vreun fel cu domnul Dan Voiculescu, cu excepţia unei seri în care m-am întâlnit la teatru cu domnia sa şi ne-am salutat. Deci nu am avut niciun fel de convorbire, nici directă, nici telefonică de niciun fel, nu a existat niciun fel de comunicare, discuţie, iniţiativă a domnului Dan Voiculescu pe lângă mine în legătură cu acest subiect (legat de Ministerul Justiţiei, n.r.) şi de altfel vă atrag atenţia asupra faptului că PC nici nu s-a pronunţat în vreun fel în această micuţă criză", a susţinut Antonescu.

PC a transmis miercuri un comunicat în care menţiona că propune o întâlnire oficială a liderilor USL "pentru a identifica o abordare reponsabilă, care să concilieze opiniile diferite şi să asigure o poziţie unitară şi transparentă a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor".

"Referitor la dezbaterile publice privind numirea Procurorului General şi Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Partidul Conservator consideră că Uniunea Social Liberală are voinţa şi capacitatea de a-şi respecta, în egală măsură, atât angajamentele asumate în raport cu cetăţenii români, care i-au acordat încrederea, legitimitatea de a guverna şi un mandat pentru o schimbare profundă, cât şi obiectivele agreate împreună cu partenerii europeni", se arăta în comunicat.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discuţiei cu membrii secţiei de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuţii că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei. El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidaţii să fie audiaţi la CSM, iar preşedintele să numească, dar secţia de procurori a CSM a avut o altă opţiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că PNL nu e de acord cu nominalizarea Codruţei Kovesi la DNA, că pentru prima dată de când e USL premierul nu i-a consultat pe liberali, ci doar le-a comunicat decizia, de care se despart fundamental, dar care nu înseamnă ruperea USL.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că noul ministru al Justiţiei, susţinut de liberali, ar putea avea în opinia sa posibilitatea de a retrage propunerile făcute de Victor Ponta pentru posturile de procurori şefi, menţionând că obiectivul său e să împiedice compromisul cu Traian Băsescu

Antonescu a fost întrebat dacă un eventual ministru al Justiţiei din partea PNL va putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta.



"Eu cred că da, dar rămâne de văzut, despre aceste propuneri noi ştim deocamdată că sunt propuneri şi pe mine sigur că mă interesează finalul procesului, dar deocamdată eu am vorbit despre propuneri. Eu nu am a-i reproşa domnului Băsescu că vrea să ţină Justiţia pe cât poate în continuare sub control politic, nu o să mă supăr pe domnul Băsescu că o să semneze eventual propunerea cu doamna Kovesi, asta ştim. Eu am treabă în chestiunea asta cu partenerul meu şi cu ceea ce mă angajează, indiferent ce părere am, şi pe mine, şi PNL, tot USL. Oamenii, pe bună dreptate, nu stau să distingă cine ce părere a avut, oamenii ştiu aşa: «Când v-am dat votul, eraţi împreună şi împreună aţi spus că veţi face A, B, C, D». În momentul în care faci minus A, minus B, eu alegător e normal să te pun să decontezi pe ăla care ai venit să ceri votul, adică pe voi doi, pe voi, aceste partide, pe voi, această alianţă", a răspuns Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost întrebat de jurnalişti dacă viitorul ministru al Justiţiei din partea PNL va putea să vină cu alte propuneri de procurori şefi.

"Poate face alte propuneri, în cazul în care aceste propuneri... Nu ştiu, sunt respinse, sau în cazul în care ele sunt retrase. Nici nu ştiu să vă spun procedural aici care e situaţia, dar nu e treaba mea", a precizat preşedintele PNL.

Totodată, Antonescu a menţionat că încearcă să împiedice "compromisul" dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta cu privire la numirea
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici