SENAT: Legea privind vaccinarea OBLIGATORIE respectă Constituţia. Reprezentanţii ONG-urilor, declaraţii radicale: "Vă putem acuza de genocid"

Comisia de constituţionalitate a Senatului a dat, joi, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, în pofida avertismentelor reprezentanţilor unor ONG-uri că parlamentarii pot fi acuzaţi de genocid.

3603 afișări
Imaginea articolului SENAT: Legea privind vaccinarea OBLIGATORIE respectă Constituţia. Reprezentanţii ONG-urilor, declaraţii radicale: "Vă putem acuza de genocid"

SENAT: Legea privind vaccinarea OBLIGATORIE respectă Constituţia. Reprezentanţii ONG-urilor, declaraţii radicale: "Vă putem acuza de genocid"

Preşedintele Comisiei, Ionuţ Sibinescu, a precizat că avizul favorabil respectă prevederile Constituţiei, articolul 34 stipulând că "statul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice", iar art 53 că "exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor".

”Pe înţelesul tuturor, un copil nevaccinat vine în colectivitate încalcă drepturile copilului meu care este vaccinat (...) Am un copil şi l-am vaccinat (...) În urmă cu mai mulţi ani nu ni se prea cerea părărea, eram chemaţi la cabinetul medical şi eram vaccinaţi. În opinia mea, eu cred că aşa este mai bine", a mai spus Sibinescu.

Avizul favorabil a fost votat de toţi cei opt senatori prezenţi, în pofida ameninţărilor unui reprezentant al unei organizaţii non-guvernamentale.

”Singurii care putem decide suntem noi, oamenii, atât asupra noastră ca fiinţe vii, cât şi a familiilor noastre, pentru că suntem protejaţi atât şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care la articolul 8 spune că suntem singurii care putem decide, pentru că suntem protejaţi. Or, acest proiect de lege pe mine mă oripilează cât tupeu poate să aibă statul român, prin reprezentanţii săi, să impună o lege de tip fascist. Dacă dvs vreţi să ne forţaţi – vă spun şi în calitatea pe care o aveţi de reprezentanţi ai poporului - vă puneţi împotriva liberului nostru arbitru, adică nu ne mai consideraţi egalii dvs. ca oameni. Noi, ca asociaţie de drepturile omului vom sta chiar în faţă şi vom spune: vă condamnăm la genocide, pentru că dacă există un singur caz de îmbolnăvire, puteţi fi acuzaţi cu toţii, în masă, de genocide, pentru că aţi decis. Lăsaţi-ne pe noi să alegem!”, a spus Tiberiu Galamboş, preşedintele Asociaţiei Civice Dreptatea.

Un alt reprezentant al unui ONG, Adrian Aciu de la Asociaţia Civică pentru Dreptate, a cerut reîntoarcerea proiectului în dezbatere publică.

"Numărul persoanelor care nu doresc vaccinarea este în creştere, este un trend ascendent. Aceasta demonstrează că oamenii pe măsură ce se informează refuză acestă vaccinare cu forţa care are problemele ei. Majoritatea ţărilor lumii a interzis această practică, iar acolo unde totuşi ea s-a introdus există totuşi nişte portiţe ca să nu poţi să fii obligat. Aşa trebuie să fie şi în România. Proiectul acesta de lege nu lasă aceste portiţe (...) Dacă guvernanţii noştri ar dori să amâne 6 luni sau un an acest proiect, s-ar vedea foarte clar că în alte ţări care au introdus obligativitatea ce probleme au apărut (...) Dacă un vaccin conţine mercur, care este toxic, cum poate cineva să te oblige să îşi bage în corp de bună voie şi pe banii tăi aşa ceva?", a spus Aciu.

Senatul este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Guvernul a aprobat în luna august Legea vaccinarii obligatorii. Copiii nu vor fi primiti in gradinite si scoli fara vaccinurile obligatorii

Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie. Potrivit legii, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Categoriile de vaccinari obligatorii sunt:
vaccinarile cuprinse in Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
vaccinarile impuse de situatii epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarare de guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici