Senatorii jurişti au stabilit eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv

Senatorii jurişti au formulat, marţi, un raport de admitere proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor, eliminând, totuşi, din lege, acele infracţiuni legate de serviciu şi stabilind că prevederile nu se aplică retroactiv.

262 afișări
Imaginea articolului Senatorii jurişti au stabilit eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv

Senatorii jurişti au stabilit eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv a fost dezbătut, marţi, în Comisia juridică a Senatului.

Senatorii jurişti au decis că nu beneficiază de pensia de serviciu şi de indemnizaţie, judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, asimilată infracţiunilor de corupţie, înainte de eliberarea din funcţie.

Proiectul privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi corupţi a primit un raport de admitere, cu amendamente, fiind adoptat cu şase voturi pentru şi un vot împotrivă.

Senatorii jurişti au mai stabilit, faţă de varianta adoptată tacit de Camera Deputaţilor, că aceste prevederi nu se aplică retroactiv, ci pentru situaţiile de la momentul intrării în vigoare a legii. În plus, senatorii jurişti au eliminat din lege infracţiunile legate de serviciu, respectiv abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, prevederile legii urmând a se aplica doar pentru infracţiuni de corupţie.

Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor a ajuns la Senat în luna octombrie 2013, când s-a transmis spre raport la comisia juridică, fiind amânat în mai multe rânduri.

Deputaţii au adoptat, pe 22 octombrie, tacit proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu magistraţii care au fost condamnaţi pentru o infracţiune de corupţie, de serviciu sau o alta intenţionată asupra căreia CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei

Termenul de dezbatere a acestui proiect era de 16 octombrie şi a fost depăşit, prin urmare a fost adoptat tacit şi trimis la Senat, care este Cameră decizională.

Proiectul prevede că nu vor beneficia de pensie de serviciu şi indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu acestea ori pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciu, comise cu intenţie sau o altă infracţiune pentru care CSM apreciază că aduce atingere prestigiului justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie.

Aceste persoane beneficiază de pensie în sistem public, în condiţiile legii.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joia trecută, despre cererea de pensionare formulată de judecătorul Stan Mustaţă, că nu este un lucru moral şi că face demersuri pentru retragerea pensiilor magistraţilor corupţi, în baza unei legi care, speră el, să fie aprobată "cât mai curând".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici