Senatul a adoptat obligativitatea controlului psihiatric pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte

Candidaţii la parlamentare, locale şi prezidenţiale ar putea fi obligaţi să prezinte adeverinţe medicale din care să rezulte că nu au afecţiuni cronice psihice şi psihiatrice şi, de asemenea, să fie supuşi anual, odată aleşi, unui control psihihologic şi psihiatric.

626 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat obligativitatea controlului psihiatric pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte

Senatul a adoptat obligativitatea controlului psihiatric pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatul a adoptat tacit, în acest sens, o propunerea legislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor caree candidează pentru funcţii de demnitate publică, în administraţia locală, care ocupă posturi publice înalte sau îndeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru.

Aceeaşi obligaţie ar putea fi instituită şi în cazul primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi al preşedintelui României, care vor fi obligaţi să prezinte, la înscrierea în cursa electorală, adeverinţe medicale din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice psihice, vizată de un medic psiholog şi unul psihiatru.

Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt senatorii Liviu Câmpanu, Serioja Chivu, Cezar Măgureanu şi Vasile Nedelcu.

Dacă această iniţiativă legislativă va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, for decizional, aceeaşi obligaţie o vor avea preşedinţii şi vicepreşedinţii agenţiilor naţionale, directoriii generali şi directorii generali adjuncţi de companii naţionale şi instituţii deconcentrate la nivel judeţean şi regional, preşedinţii de consilii de administraţie ale instituţiilor publice şi cele cu capital majoritar de stat.

Potrivit iniţiativei, obligaţi de a prezenta adeverinţe medicale privind afecţiuni psihice şi psihiatrice ar urma să fie, la nivelul ministrelor, directorii general adjuncţi, directorii generali, secretarii generali, secretarii de stat şi miniştri.

De asemenea, proiectul mai prevede că persoanele care ocupă toate aceste funcţii ar urma să facă un control periodic psihologic şi psihiatric la un interval de un an, pe toată durata funcţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici